Svenskuppfödd framgång är en bok med många kapitel!

17 augusti 2020

Ingen ville betala 40 000 kronor för Mrs Loreen på åringsauktionen. Hon vann sedan 17 lopp och sprang in 2,75 miljoner kronor. Volatile föddes upp av tränaren själv, vann debuten med 16 längder och anmäldes direkt till ett lopp i engelska Newmarket. Sprintern I Kirk är idag oslagbar hemma på Jägersro, men har vunnit lopp så långt bort som i Dubai. Gemensamt för dessa fullblod är att de är svenskuppfödda!

Det finns många exempel på fullblod uppfödda i Sverige vars karriär stavas succé.
Galoppörer som har visat sig vara lika bra – eller bättre – än hästar som är importerade från de stora galoppländerna.

Men någon särskild framgångsformel finns inte. Hästarna som vi berättar om här har var och en sin egen historia. Bakgrund, stamtavla eller prisbild kan variera kraftigt. Vad de har gemensamt är förmågan att tävla på högsta nivå och viljan att vinna.

En del kommer från stora uppfödare. Som treåriga Silent Night, var uppfödare Rävdansens Stuteri funnits sedan 1981. Och som har sisådär hundra fullblod stående på gården i Ärla utanför Eskilstuna. Andra har kommit till tack vare entusiaster och hobbyuppfödare. Till exempel Desert Dawn, som tre profiler från ”gamla Täby Galopp” födde upp tillsammans och som tjänade 1,6 miljoner kronor på enbart 18 starter.
Och så har vi Snake Lake, uppfödd i Avesta i södra Dalarna, som dansade med dyra importer i Svenskt Derby 2018. Och som tjänat över 3,3 miljoner kronor när detta skrivs sommaren 2020.

Mrs Loreen är en av de mer anmärkningsvärda framgångssagorna på svenska galoppbanor i modern tid. Uppfödaren Christer Schildt, Ljungstorps Gård, hade bestämt sig för att sälja hästen på åringsauktionen i Skåne 2013 om han fick ett bud på 40 000 kronor eller mer. Det fick han inte.

-Då kom tränaren Lennart Reuterskiöld Jr fram till mig och sa att han var intresserad av hästen, men han hade inga ägare som ville köpa, berättar Christer.

Även om han just då saknade köpare så befann sig Lennart Reuterskiöld Jr på rätt plats vid rätt tillfälle. Men han visste givetvis inte att Mrs Loreen skulle bli ett av de bästa ston han tränat.

-Jag var på auktionen i största allmänhet och tittade på hästar. Jag hittade en häst som jag var lite förtjust i och det var Mrs Loreen. Jag hade inte lust att chansa själv, men jag visste att Christer förmodligen skulle kunna ordna ett konsortium, berättar han.

Det var inte stammen som fick Lennart Jr att intressera sig för Mrs Loreen. Fadern till Mrs Loreen var en ganska okänd avelshingst vid namn Needwood Blade, som Christer hade leasat i ett år från Storbritannien.

-Det var kanske inte den roligaste hingsten, tyckte jag. Men det är inte fadershingsten som springer i loppen.

Mrs Loreen square
Fantastiska stoet Mrs Loreen med Jacob Johansen. Mrs Loreen har numera gått till avel och har fött sitt första föl

 

Christer Schildt ordnade snabbt med ett konsortium. Åtta personer ingick i Stall Flimmer för en kostnad av några tusenlappar var. Mrs Loreen vann i debuten och segrade i nio lopp på sina tio första starter. Som tvååring vann hon Götalandlöpning och som treåring följde segrar i lopp som Malmö Stads Pris/Sofierolöpning, Altamiralöpning och andra anrika löpningar.

Men inför den första starten visste inte ”Junior” riktigt vad han kunde förvänta sig, av ett sto som kostat så lite i inköp.

-Man har inga förväntningar på en sådan häst. Man tränar dem likadant som de andra hästarna och så får man hoppas att det är någon som blir så där bra.

Vad var det då som fick tränaren att fastna för Mrs Loreen?

-Hon hade något speciellt. Hon hade en speciell utstrålning och det där extra som man vill ha.

I en av sina sista starter, på Derby-dagen 2018, segrade den då sexåriga Mrs Loreen i Margareta Wettermarks Minneslöpning mot stoeliten, precis som hon hade gjort året före.

-När hon vinner mot importerna i sådana stora löpningar så kunde man sträcka på sig lite extra, konstaterar Lennart Reuterskiöld Jr och tillägger att svenska uppfödare som Ljungstorps Gård i allra högsta grad bidrar till att hjulen snurrar i galopp-Sverige:

-Utan sådana som Christer Schildt så skulle det stanna upp alldeles för mycket.

 

Elva starter - men Volatile härjade på Meydan, Newmarket och på Royal Ascot

volatile newmarket ledvolt
Volatile i ledvolten på Newmarket

Ett annat sätt att skaffa sig en riktigt bra svenskuppfödd häst är att föda upp den själv.
Det är så historien om Volatile börjar. Jessica och Padraig Long som har sin verksamhet i Klågerup i Skåne träffades när de jobbade på Coolmore-stuteriet på Irland. När de köpte det USA-födda stoet Look That Chic av tränarkollegan Fredrik Reuterskiöld bestämde de sig för att betäcka henne med en Coolmore-hingst.

- Vi skickade Look That Chic till en gammal vän på Irland. Det fanns två intressanta hingstar som stod för ganska billiga pengar på Coolmore då, Kodiac och Strategic Prince, berättar Jessica.

Valet föll på Strategic Prince, fortfarande ett oskrivet kort i aveln.

-Stoet kom hem och fölet föddes här och var som vilken fölunge som helst. När det var dags för auktion stod det klart att hästen var väldigt fin men också stökig, därav namnet Volatile.

Volatile gick genom auktionsringen men återropades och såldes efter auktionen i 20 andelar inom stallet, för totalt 150 000 kronor.  Stall Long var ett av de stall som kommit i kontakt med nya hästägare tack vare projektet ”Riksgaloppen”, där man för en mycket liten peng kunde vara med på ett hörn och deläga en galopphäst under en säsong.

-Bland Volatiles delägare fanns många Riksgaloppen-ägare som nu gick med på sin första eller andra ”riktiga” häst. Och många blev kvar i stallet sedan som hästägare, minns Jessica.

Volatile vann debuten på Jägersro som tvååring med drygt 16 längder. Han joggade de 1000 meterna på 58,5 sekunder. Därefter startade Volatile i ett stort tvååringslopp i Newmarket, där han placerade sig som trea, bara slagen med en och en halv längd. Och sedan bar det iväg till Dubai för inledningen av treårssäsongen.

-Vi kunde ha valt att gå i Breeders’ Trophy-lopp i Sverige. ”Eller så spänner vi bågen och ser hur långt vi kan komma”, sa jag. Jag har alltid haft för mig att vi svenskar ofta åkt utomlands för sent med hästar härifrån, när de redan har bevisat allting här och inte är ”på väg upp” längre, säger Jessica.

volatile meydan
Volatile och William Buick vinner på Meydan, Dubai
Foto: Dubai Racing Club/ Andrew Watkins

I Dubai acklimatiserade sig Volatile genom att placera sig som femma och tvåa i två 1400-meterslopp. Innan det var dags för huvuduppgiften, Meydan Classic, också över 1400 meter. Det vann han behändigt med William Buick ombord, före en av förhandsfavoriterna Mastermind, en häst med världskända connections som ägaren Shejk Hamdan och sydafrikanske topptränaren Mike de Kock.

En av delägarna i Volatile var Anders Klemedsson, numera ordförande i Skånska Fältrittklubben. Klemedsson var på plats i Dubai med sin sambo Margaretha när Volatile vann, men ett av hans finaste minnen är faktiskt från ett lopp där det inte gick lika bra.
Det var på Royal Ascot i England sommaren 2015:

-Jag och några andra av delägarna i Volatile hade förmånen att gå tillsammans med drottning Elizabeth i ledvolten på Ascot. Jag är sällan imponerad av kändisar eller storheter rent generellt, men det är något som man aldrig glömmer!

På Ascot hamnade Volatile i det slagna fältet i ett getingbo som vanns av hästen Dutch Connection. Men segern i Dubai hade redan satt en positiv prägel på hela säsongen.

-I den första starten efter segern i Dubai kom det nästan 1500 personer till Jägersro på en helt vanlig och anonym tävlingsdag, de flesta av dom för att titta på Volatile. Och detta behöver vi bli bättre på inom galoppsporten, att ta fram och ta till vara denna typ av hästar. Travet är väldigt bra på att lansera sina stjärnor, från Victory Tilly till Propulsion, resonerar

Anders Klemedsson, som tillsammans med Bengt Thomasson var med om att importera Volatiles moder Look That Chic från USA, pekar på en aspekt av svensk uppfödning som han tycker att man inte ska glömma bort:

-Volatiles mamma kom från USA och fadern är en irländsk hingst. Att ta in bra blod utifrån stärker den svenska aveln. Och man kan tjäna på att lyfta blicken utanför Sverige även om man vill satsa på svenskuppfödda hästar.

Volatile pensionerades redan som fyraåring efter en andraplats i Breeders’ Trophy Sprint på Bro Park. Han hade problem med ett knä, men på sina blott elva starter så sprang han in drygt 1,2 miljoner kronor via tre segrar och ytterligare fyra topp tre-placeringar.

Segermaskinen I Kirk debuterade som loppets minst spelade häst

i kirk vinner på meydan
I Kirk vinner på Meydan, Dubai med Carlos Lopez i sadeln
Foto: Cedric Lane

 

I Kirk är en vinstmaskin som har ett par saker gemensamt med Volatile. Det handlar om en svenskuppfödd sprinter som har vunnit både på Jägersro och i Dubai, något som de bara delar med en annan svenskuppfödd sprinter – Tertio Bloom (e. Tertullian u. Yankee Bloom/El Gran Senor).

Men till skillnad från Volatile så är sexårige I Kirk fallen efter en avelshingst som är permanent stationerad i Sverige, Rävdansens succéhingst Eishin Dunkirk.  Uppfödare till hästen är veterinären Staffan Lidbeck, som tillsammans med sin fru står bakom Löberöds Hästklinik AB.

-Mamman I Could är efter en hingst som heter Johannesburg. Jag minns fortfarande när han vann Breeders’ Cup Juvenile i USA som tvååring, minns Staffan.

I Could inhandlades i Keeneland i USA av Fredrik Reuterskiöld, men gjorde bara en start. Och hon blev sedan fölsto hos Löberöds Hästklinik AB som kan betraktas som en av landets hobby-uppfödare.

-Att föda upp fullblod i Sverige är något som jag kan verkligen kan rekommendera. Vi har tre eller fyra fölston varje år. Och förutom köpeskillingen för fölen, så kan vi räkna med mellan 200 000 och 500 000 kronor årligen i uppfödarpremier när avkommorna tävlar, säger Staffan Lidbeck.

I Kirk o Susanne square
Susanne Berneklint med sin ögonsten I Kirk

 

I Kirk var inte med på åringsauktionen utan köptes privat av Hästgruppen i Lund AB. Till en början tränades fuxen av Fredrik Reuterskiöld, som senare slutade träna för att bli vd för Svensk Galopp. Då tog Susanne Berneklint, som fram till dess varit assisterande tränare i stallet, över ansvaret som tränare för I Kirk.

-Han var väldigt liten när han kom till oss som åring, minns Susanne Berneklint. Att en unghäst är väldigt liten är normalt inget positivt tecken. Och i debuten var I Kirk loppets minst spelade häst.

-Men jockey Valmir de Azeredo som jobbade för oss då, gillade verkligen hästen. Och han sa redan när vi började rida honom, att han skulle bli riktigt bra.

I Kirk vann också i debuten med just Valmir i sadeln. Sedan dess har I Kirk i rask takt utvecklats till Skandinaviens bästa sprinter. Efter segern i Zawawi Cup på Derby-dagen 2020 ståtade han med 15 segrar och två andraplatser på 22 starter. Totalt har han till dags datum galopperat in nästan 4,1 miljoner kronor inklusive hästägarpremier. 

I Sverige tävlar I Kirk numera endast på hemmabanan Jägersro, där han inte har förlorat ett enda lopp sedan våren 2018.  De två senaste vintrarna har han spenderat i Dubai. I januari 2019 vann I Kirk 1200-metersloppet Azizi Farishta Handicap i Dubai på en snabb dirttrackbana på Meydan, något som gav finfina 725 000 kronor i förstapris. Men vi kommer dessvärre inte att få se I Kirk tävla utomlands särskilt ofta.

-Han reser dåligt. Det är ingen större vits med att resa till något sprinterlopp på kontinenten med honom. Dubai fungerade bra därför att han har så många veckor på sig att acklimatisera sig, innan det är dags att tävla. Han kommer att åka ner vintern 2020-2021 igen om allt går som planerat, berättar Susanne Berneklint.

 

Silent Night - "Made in Sweden" med irländska rötter

Silent Night
Silent Night vinner Future Stars som tvååring

 

Silent Night är Skandinaviens bästa treåriga sto över milerdistans. Hon vann Svenskt 1000 Guineas med 700 000 kronor i förstapris i juni 2020. Och av bara farten gick hon även och vann Norsk 1000 Guineas i starten efter det. Förra säsongen segrade hon i bland annat SM för tvååringar. Och däremellan övervintrade Silent Night i Dubai, där hon gjorde några lopp och hade oturen att förlora den sista starten med en halslängd.

Silent Night är uppfödd på ett riktigt stort stuteri med svenska mått mätt – Rävdansens Stuteri. Men hon är ingen avkomma till stuteriets egna hingstar. De senaste säsongerna har hennes fader Night of Thunder stått på Dalham Hall Stud i engelska Newmarket.

Uppfödaren Ivan Sjöberg berättar:

-Vi åkte till Goffs på Irland för att inhandla ett fölsto. Vi ville samtidigt ha en avkomma efter hingsten Night of Thunder eftersom han är lik vår succéhingst Eishin Dunkirk på många sätt. Så vi köpte stoet Raihaana som var dräktig med Night of Thunder. Det passade bra eftersom hon hade intressant amerikanskt blod.

Silent Night bjöds ut på auktion. Det blir en del extra omkostnader med en avkomma efter en bra utländsk hingst och ett ”reservpris” var satt på 300 000 kronor. Något sådant bud kom inte och Silent Night ropades tillbaka.

silent night square
Silent Night och Carlos Lopez

 

Hästen såldes istället privat till hästägare hos Bro Park-tränaren Patrick Wahl. Ägarna är Ica-handlarna i Stall Dömle, som tidigare hette Stall Klöver.

-Det hördes ganska snabbt från Patrick Wahl att hon var något speciellt. Hon gick ut på Bro Park mot importen Nocentsinkentucky, som skulle vinna med hela upploppet, vilket han inte gjorde. Det var visserligen på gräs, vilket var en klar fördel för henne gentemot honom. Men hon vann på ett bra sätt och sedan har det bara rullat på, berättar Ivan Sjöberg.

Patrick Wahl själv var inte särskilt förvånad över rivstarten:

-Jag minns att jag ringde tidigt till ägarna och sa att ”Hon är något extra”. Jag trodde att hon skulle vinna debuten redan, men det fick bli nästa start.

Patrick Wahl är en stor förespråkare av svenskuppfödda hästar:

-Med det bonussystem som finns så blir det ett bättre netto, om man hittar en bra svenskuppfödd häst i normal prisklass, jämfört med en import för samma pengar.

 

Desert Dawn vann Kapps Stora som enda treåring

 Desert Dawn - vinnarcirkel square
Desert Dawn med Espen Ski i sadeln och tränare Roy Arne Kvisla vid tygeln

 

Desert Dawn vann Breeders’ Trophy-lopp i Sverige både som treåring och fyraåring.
Han avlades inte fram av någon stor uppfödare, utan var resultatet av att tre hästägarprofiler från ”gamla Täby Galopp” bestämde sig för att föda upp en häst tillsammans. Jan Kleerup har varit delägare i ett femtiotal hästar. Och Desert Dawn kom till genom att Kleerup tillsammans de lika ärrade kompanjonerna Leif Wretman och Bosse Ahlquist köpte ett fint stammat fölsto, Gaelic’s Fantasy, från York Stuteri i Danmark för en ganska billig peng.

- Hon hade inte så framgångsrika avkommor tidigare och den första avkomman hos oss blev inte någon stjärna. Men andra gången så betäcktes Gaelic’s Fantasy med avelshingsten Desert Style och vi hade bestämt att vi skulle sälja avkomman om vi fick ett bud på 100 000 kronor, berättar Kleerup.

Ingen av herrarna hade någon riktig erfarenhet av att hantera fölston eller föl och Gaelic’s Fantasy hamnade på Solbacka i Brottby utanför Stockholm, hos Eva Isacsson Sjunnesson.

-Han var väldigt knepig som föl. John Ricketts och Moa Nelson Larsson la ner oerhört mycket jobb på honom. De red faktiskt in honom här på Solbacka, eftersom vi förstod att det inte skulle gå att lämna bort honom till någon, minns Eva.

-Det är en av de uppfödningar som jag lagt ner mest jobb på. Han var dessutom oerhört inkorrekt som föl, han fick opereras i sina kotor och så vidare. Specialisten Rose-Marie Clark kom hit varje vecka för att titta till honom.

Till auktionen hade Eva och hennes team fått ordning på hästen och det fanns en del förhoppningar. Jan Kleerup berättar:

-Men den tränare på auktionen som var intresserad hade missat hästen, så jag och Wretman bestämde oss för att behålla Desert Dawn och sätta honom i träning hos Roy Arne Kvisla. Bosse Ahlquist lämnade konsortiet men jag och Leif kom fram till att, ”Ähhh… vi kör på!”.

Desert Dawn_2
Hela kretsen kring Desert Dawn i Täby Galopps vinnarcirkel efter seger i ett Breeders' lopp.

 

Ibland är hästuppfödning och hästägande lite av ett lotteri.

-Desert Dawn var en komplett häst. Han var stark men hade även vass speed. Hans stora akilles-häl var startboxarna, minns Roy Arne Kvisla.

Desert Dawn vann Breeders’ Trophy Classic över 1950 meter gräs som treåring och Breeders’ Trophy Stayer över 2400 meter på samma underlag som fyraåring. Bara de två segrarna inbringade drygt 900 000 kronor i prispengar.

-Jag minns mest när han vann Kapps Stora Pris som enda treåring i fältet, efter en fantastisk ritt av Espen Ski, säger Eva Isacsson Sjunnesson.

Men det kunde blivit betydligt mer. Desert Dawn gillade inte alls att stå i startboxen före loppen och stegrade sig gärna. Han blev därför struken före start, både i Breeders’ Trophy Juvenile som tvååring och i Breeders’ Trophy Mile som treåring. Desert Dawn sprang ändå in cirka 1,6 miljoner kronor på blott 18 starter.

Roy Arne Kvisla är en av de större tränarna på Bro Park och i Sverige. Och han är givetvis en regelbunden besökare på de svenska auktionerna, som den årliga SÅEF-auktionen.

-Uppfödarna har blivit mycket bättre på att förbereda hästarna för auktion nuförtiden. När vi köper hästarna, så är dom i princip ridbara på en gång. De är mycket mer hanterade och kan gå bredvid en. Inte alls som det var förr om åren, då fanns det en hel del skräckexempel.

 

Snake Lake från Avesta såldes på Facebook

snake lake
Snake Lake vinner på Bro Park

 

Den största utmaningen för en svenskuppfödd treåring är Svenskt Derby som för närvarande har ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.  Men en av de svenskuppfödda hästar som tagit sig till derbyt på Jägersro är Snake Lake, som är uppfödd av Pernilla Nilsson i Avesta.

Snake Lake hade sommaren 2020 tjänat nästan 3,4 miljoner kronor och största prischecken var en dryg miljon för segern i Breeders’ Trophy Classic 2020.

-Men för mig och ägarna var derbyt en av de roligaste upplevelserna. Det är en speciell dag och han var fortfarande med i matchen när hästarna kom in på upploppet. Även om det blev en fjärdeplats till slut, berättar tränaren Vanja Sandrup.

Men historien om Snake Lake började lite skakigt, eftersom hästen ropades in på auktion av en köpare som aldrig fullföljde köpet.  En uppfödares mardröm.

-En köpare som egentligen bor i Argentina skulle stå för köpet, men det blev inte av, förklarar Pernilla Nilsson som till slut fick sälja hästen via… Facebook!  Men det gick bra. Snake Lake hade en helsyster vid namn Golden Dollar (SM-vinnare) som visat tidig talang och intresse för åringen fanns:

- Jag har väldigt många vänner på Facebook som är inom sporten. Jag skickade även iväg några sms och hörde av mig till vissa personer. Och jag fick mellan fem och tio seriösa förfrågningar på hästen, berättar Pernilla Nilsson.

Snake Lake
Snake Lake i vinnarcirkeln efter segern i Jockeyklubben Magic Million

 

Jägersro-tränaren Vanja Sandrup hade fått tag på ett gäng travhästägare som lade högsta budet och som köpte Snake Lake för 350 000 kronor.

-Per Danielsson, Robert Kvant, Niclas Ek och Göran Falk. Förutom Göran Falk var det första galopphästen för de andra. Jag hade turen att det var V75 på Jägersro samma helg som ”Facebook-auktionen” för Snake Lake avgjordes. Så jag kunde träffa gänget och övertyga dom, att det var en riktigt bra moderstam. Och dessutom en avkomma efter en av de bästa hingstarna i Sverige, Eishin Dunkirk.

För uppfödaren Pernilla Nilsson har Snake Lake blivit en behövlig reklamhäst.

-Jag födde upp ett fullblod för första gången 2001, jag hade hållit på med ridhästar tidigare. 2006 drog jag igång igen och numera är jag uppfödare på heltid, jag har fött upp cirka 60 hästar. Jag har fem eller sex fölston per år och jag kan försörja mig på det. Men det är en ganska ojämn tillvaro. Det krävs att det med jämna mellanrum kommer fram hästar som tävlar riktigt bra, eftersom man sedan får bättre betalt för deras syskon. Snake Lakes moder Solid Snake har nu ett föl efter Appel Au Maitre och är dräktig med Rävdansens nye hingst Mustajeeb. Och det är klart att jag hoppas få bra betalt för dem så småningom nu när Snake Lake har gått så bra, säger Pernilla.

jockeyklubben logo square- Artikeln presenteras av Jockeyklubben

 

Fakta / hästarna:
Desert Dawn
e. Desert Style u. Gaelic’s Fantasy/Statoblest
Valack född 2010
Uppfödare: Skattkistan, Wretman, Medhorse
Ägare: Konsortium via Easy KB med Jan Kleerup och Leif Wretman som företrädare, som tävlingshäst. Nu Charlotta Eklund Knutsson
Tränare: Roy Arne Kvisla
Tävlingskarriär: 2012 – 2015
Starter: 18
Resultat: 4-3-2
1 599 123 kronor intjänat (inkl hästägarpremier)

I Kirk e. Eishin Dunkirk u. I Could/Johannesburg
Valack född 2014
Uppfödare: Löberöds Hästklinik AB
Ägare: Hästgruppen i Lund AB
Tränare: Susanne Berneklint
Tävlingskarriär: 2014 –
Starter: 22
Resultat: 15-2-0
3 744 139 kronor intjänat (inkl hästägarpermier)

Mrs Loreen e. Needwood Blade u. Irish Dolly/Docksider
Sto född 2012
Uppfödare: Ljungstorps Gård AB
Ägare: Stall Flimmer
Tränare: Lennart Reuterskiöld Jr
Tävlingskarriär: 2014 – 2018
Starter: 30
Resultat: 17-4-5
2 746 500 kronor intjänat (inkl hästägarpremier)

Silent Night e. Night of Thunder u. Raihaana/Dynaformer
Sto född 2017
Uppfödare: Rävdansens Stuteri
Ägare: Stall Dömle
Tränare: Patrick Wahl
Tävlingskarriär: 2019 –
Starter: 15
Resultat: 6-3-1
2 284 712 kronor intjänat (inkl hästägarpremie)

Snake Lake e. Eishin Dunkirk u. Solid Snake/Golden Snake
Valack född 2015
Uppfödare: Pernilla Nilsson
Ägare: Team Trotters
Tränare: Vanja Sandrup
Tävlingskarriär: 2017 –
Starter: 28
Resultat: 5-9-5
3 376 833 kronor intjänat (inkl hästägarpremie)

Volatile e. Strategic Prince u. Look That Chic/Souvenir Copy
Valack född 2012
Uppfödare: JP Long HB
Ägare: Konsortiet Let’s Fly, som tävlingshäst. Nu Sofie Carlson
Tränare: Jessica Long
Tävlingskarriär: 2014 – 2016
Starter: 11
Resultat: 3-2-2
1 209 107 kronor intjänat (inkl hästägarpremie)

 

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer