Tävlingsreferat: Admiral De Vega tog närmaste vägen i Stockholms Stora
11 juni 2023 16:48
Från sista till första plats! Admiral De Vega ordnade en lika överraskande som spektakulär seger när han tillsammans med Jacob Johansen tog den invändiga vägen och spurtade förbi motståndarna i Stockholms Stora Pris (Gr 3). Fuxen tränas av Annike Bye Hansen i Norge och ägs av svenska Väsby Häst AB. Slava Ukraini svarade för en mäktig prestation i JK 2000 Guineas och Angel Field gick inte att stoppa i stonas 1000 Guineas.
Admiral De Vega levererade en riktig smällkaramell i 2023 års upplaga av Stockholms Stora Pris (Gr 3). Efter en lugn inledning valde ridande Jacob Johansen det invändiga spåret genom kurvan och när luckan väl kom närmast railen kunde ingen av de nio konkurrenterna stoppa Annike Bye Hansens adept från att lägga beslag på förstapriset, värt 600 000 kronor.
- Admiral De Vega har varit ganska ivrig i de senaste starterna på Bro Park. Idag hade vi en plan att placera honom längst bak i fältet och försöka få honom att koppla av, sade Jacob Johansen.
Pjerrot fick en bra start i den 1 750 meter långa uppgörelsen och tog enkelt hand om taktpinnen före Like A King och Unconquerable. Strax bakom tätgruppen hittade även brittiske gästen Brave Emperor en fin position.
Jacob gav Admiral De Vega en betydligt lugnare öppning. Efter att ha bidat sin tid längst bak i klungan smög Lope De Vega-sonen fram närmast innerrailen i slutet av kurvan, rundade sedan enkelt en tröttnande Pjerrot och därefter låg fältet plötsligt öppen för den fyraårige fuxen.
- Admiral De Vega är en bra häst. Problemet har bara varit att han inte riktigt har uppfört sig i samband med de tidigare starterna på Bro Park. Idag kunde han slappna av lite bättre längst bak i fältet och Jacob red verkligen kanonfint. Marit Sveaas Minnelöp över 1 800 meter på Övrevoll kan vara ett mål senare i år, sade tränaren.
Annike Bye Hansen och svenske ägaren Hans Skiöld (Väsby Häst AB) har skördat fina framgångar de senaste åren, inte minst med Hard One To Please i Svenskt Derby och Stockholm Cup. Admiral De Vega har hittills bara gjort sju starter och har säkert mycket kvar att hämta på kapplöpningsbanan.
- Det här var verkligen en trevlig överraskning. Jag har alltid sagt till Jacob att Admiral De Vega är en bra häst och det visade han idag, sade Hans.
Slava Ukraini besegrade Maxmartin
Niels Petersen-tränade Slava Ukraini ser onekligen ut att vara en treåring utöver det vanliga. I klassikern Jockeyklubbens 2000 Guineas levererade Moohaajim-sonen en mäktig långspurt och plockade effektivt ner hemmahoppet Maxmartin i slutvinjetten.
Carlos Lopez gav Slava Ukraini en trevande inledning över de 1 600 meterna och ekipaget allra sist i det nio hästar starka startfältet genom kurvan. Vid upploppets början tog Maxmartin över kommandot och lite längre ut i banan anmälde även Cotton Eye Joe sitt intresse.
Båda tvingades dock sträcka vapen när Slava Ukraini tände till på alla cylindrar över de sista 200 meterna. Maxmartin gjorde vad han kunde, men fick se sin fina segerrad grusad med en knapp längd.
- Slava Ukraini är verkligen en topphäst. Jag kände mig trygg, visste att det fanns speed och gav honom medvetet en avvaktande inledning så att han inte blir för het i nästa start, sade Carlos Lopez efter segern som var värd 415 000 kronor.
Stald Handshake äger och Lars Christian Nielsen har fött upp Slava Ukraini, som bland annat var fyra i Jumeirah Derby i Dubai den gångna vintern.
- Slava Ukraini har tränat på bra. Han behövde det här loppet och det blev en perfekt säsongsdebut. Den här hästen gör framsteg för varje start och nu får vi ta en rejäl funderare på var vi startar härnäst, sade Niels Petersen om den danskuppfödde talangen.
Angel Field glänste i 1000 Guineas
Men en samlad prispott på närmare 1,2 miljoner kronor var klassikern Svenskt 1000 Guineas för de treåriga stona söndagens högst doterade löpning. Sparsamt startade Angel Field från Bent Olsens stall i Danmark visade en härlig talang när hon tillsammans med Elione Chaves lämnade motståndarna långt bakom sig över de sista 200 meterna.
Angel Field fann snabbt en perfekt position som trea strax bakom tätduon Bad Investment och Philosophic. Från det läget kunde Elione lugnt sitta och vänta innan han bad Harry Angel-dottern fyra av spurtkrutet.
Segergreppet drygades snabbt ut över de sista 200 meterna och när Godolphin-uppfödningen skar mållinjen var det närmare tre längder ner till bra avslutande Got a Lot och Thunder Sea.
Angel Field slutade på en delad andraplats i den danska motsvarigheten Mowerinalöb för en knapp månad sedan och gjorde sin blott tredje start i livet.
- Idag visade Angel Field verkligen vilken bra häst hon är. Hon är lätt att placera och gör allt man ber henne om, sade Elione Chaves.
Bent Olsen tränar stoet åt L.T. Racing o Slangerupgaard, som i och med segern kunde lägga 581 000 kronor till vinstkontot.
- Att Angel Field kan galoppera har hon visat i de två tidigare starterna. Dagens prestation var pricken över i:et. Hon skaffar sig mer rutin varje gång och nu fick hon en helt perfekt resa, sade tränaren.
Jydsk triumf i Vårsprinten
Efter en mersmakande seger i årsdebuten på Klampenborg befäste Lost Empire vinnarformen genom att säkra sin första Black Type-viktoria i Bro Park Vårsprint (L). Nicolaj Stott red irlandsimporten från Torben Christensens stall på danska Jylland.
Lost Empire var snabb ut ur boxarna och fick tidigt positionen bakom Lost My Sock, som resolut tog hand om taktpinnen i den 1 200 meter långa uppgörelsen.
Från sin fina position i draget kunde Lost Empire hålla spurtkrutet torrt fram till dryga 200 meter kvar, då han resolut kopplade segergreppet. Let’s Go Crazy närmade sig sista biten, men utgjorde inget hot mot Footstepsinthesand-sonen.
- En riktigt fin häst med mycket fart och stort hjärta. Torben har gjort ett fint jobb med Lost Emipre, som bara tycks bli bättre med åren, sade segerjockeyn.
Kristian Andersen äger sexåringen, som belönades med goda 165 000 kronor.
Ascot Brass för andra året i rad
Efter en vinter i Dubai säsongsdebuterade Ascot Brass i Listed-löpningen Bloomers’ Vase. Med Per-Anders Gråberg vid tyglarna lyckades Niels Petersens adept försvara titeln i den 1 600 meter långa uppgörelsen.
Den sexåriga fuxan hittade omgående en fin position som tvåa, någon längd bakom Mystery Night. I utgången av kurvan klev Juniper Tree-dottern fram och satte utvändig press på ledaren och segergreppet kopplades i god tid före mållinjen.
- Ett fantastiskt fint sto som kan gå från de flesta positioner. Jag tänkte att Mystery Night nog var hästen att slå och när Ascot Brass väl övertog ledningen försvarade hon sig fint hela vägen in i mål, sade Per-Anders Gråberg.
Ascot Brass är uppfödd av Tor Harry Sigfridsson och har sedan tvåårssäsongen sprungit in närmare 5,4 miljoner kronor i Stall Valleys ägarfärger.
- Jag tror att Ascot Brass gjorde det enklare än vad segeravståndet skrevs till idag. Banan var kanske i snabbaste i laget, men hon har ett stort hjärta och gjorde det starkt efter en fin ritt av Gråberg, sade Niels Petersen.
Mystery Night höll starkt och avvisade Una Matina i kampen om andraplatsen.
Avväpnade motståndarna i Consolation
Carrara från Silja Störens stall i Norge svarade för en stark avslutning i tröstlöpningen Guineas Classic Consolation. Manuel Martinez red Outstrip-dottern, som ägs av GU Stables.
- Carrara betyder mycket för oss i stallet. Idag infriade hon våra förväntningar, sade Manuel Martinez.
Carrara låg inledningsvis placerad som nia i ett fält där duon Rikabo och Whoopiloo stod för farthållningen genom svängen.
När Manuel sedan bad om lite mer vid upploppets början lade Carrara i en extra växel och avväpnade sina motståndare på ett klart gediget sätt över de sista 200 meterna. Whiskey Sour fullföljde fint som tvåa, 2,5 längder bakom vinnaren.
- Vi hittade Carrara på åringsauktionen i Stockholm. Hon har varit lite sen, växt en del och vi tror att hon är lite bättre över längre distanser. Det kändes bra att gå ut och vinna Consolation på ett bra sätt för vi kommer tillbaka till Bro Park Trial om ett par veckor, sade tränare Silja Stören.
Carrara är uppfödd i Sverige av Kleerup Konsult och Wretman Stable & Stud.
Höll undan med nos
Saigon och Ulrika Holmquist visade en härlig kämpaglöd när de avvisade fint avslutande Global Gathering med minsta möjliga marginal i Bobbie Killicks Minneslöpning. Segerreceptet för den Maria Sandh-tränade fyraåringen stavades ledning från start till mål.
Efter en fin start lyckades Saigon svara ut Fast And Free i kampen om spetspositionen. Swipe-sonen gjorde sedan ett försök att rycka vid upploppets början och fick snart ett litet övertag, som skulle visa sig vara värdefullt när Global Gathering närmade sig i de avslutande galoppsprången.
Över mållinjen var det stenhårt mellan de båda hästarna och publiken fick vänta en bra stund innan vinnaren kunde utropas.
- Det kändes som att vi hade huvudet först, men när resultatet dröjde så länge började jag tveka. Maria och hennes team har verkligen gjort ett bra jobb med den här hästen, sade Ulrika.
Maria Sandh var påtagligt nöjd efter att hon tagit dagens första hemmaseger.
- Den här gången var det stolpe in och Saigon fick visa vilken hårding han är, sade tränaren om hingsten som hon äger tillsammans med Stall LATA och Tomas Lostrand.
Som en ny häst på gräset
Ulrika Holmquist satt även i segersadeln på Blue Origin i söndagens avslutande treårsmaiden. Patrick Wahl tränar Manduro-sonen som tävlar i Stall Knoddens ägarfärger.
- Med gräs under hovarna var Blue Origin som en ny häst, sade Ulrika.
Blue Origin tog sig tidigt upp på en tredjeplats bakom ledande Pasadena och Skynight. Med 200 meter kvar slog Tor Harry Sigfridsson-uppfödningen klorna i ledaren och hade tillräckligt med fart för att avvisa starkt spurtande Facone i de sista sprången in mot mållinjen.
- Det finns nog lite utveckling i den här hästen och Svensk St Leger kan vara ett lämpligt mål senare i år, sade Patrick Wahl.
Captain Chorus och Chaves starkast sista biten
Captain Chorus blev svaret i en Open Handicap över stayerbetonade 2 100 meter. Elione Chaves red Cathrine Erichsens adept, som plockade ner årsdebuterande Espen Hill över de sista 150 meterna.
- En vacker och stark häst som står hela vägen in i mål. Jag kunde sitta bakom hästar och sedan svarade Captain Chorus direkt när jag styrde ut honom i banan, berömde Elione Chaves.
Englandsimporten bidade länge sin tid som sexa i ett fält där duon Dear Bear och Falkor länge stod för farthållningen. Den sistnämnde avgjorde spetsstriden vid upploppets början, men då hade fler hästar börjat anmäla sitt intresse från kön.
Espen Hill såg stark ut med 200 meter kvar, men i sin första start sedan november hade han inte riktigt krafterna att svara när Captain Chorus ställde den sista frågan.
Amatörryttaren Finn Kristensen äger Paco Boy-sonen sedan en tid tillbaka.
- Det är mitt första besök på Bro Park och det känns helt suveränt. Cathrine och hennes team har gjort ett riktigt bra jobb med hästen, sade en nöjd ägare.