Auenfurst TOP

Tävlingsreferat: Auenfürst dominerade i Songline Classic

31 oktober 2021 16:00

Fyraårige Auenfürst från Lennart Jr Reuterskiölds stall i Skåne svarade för en helgjuten insats när han tillsammans med Jacob Johansen kontrollerade varje meter av Songline Classic (L). Ulriksdals Minneslöpning fick en överraskande vinnare i Ellis St Martin. Fuxen tränas av Ylva Brandt, som tillsammans med kollegorna Maria Sandh och Kahlil De Burca fick göra två besök i vinnarcirkeln den här söndagen.

Auenfurst

Lennart Jr Reuterskiöld kunde bokföra en fin dubbel i Listed-löpningen Songline Classic över 2 100 meter. Auenfürst lade beslag på den översta pallplaceringen efter att ha reglerat sina fyra konkurrenter från start till mål. Jacob Johansen stod för styrningen.

Auenfürst tog effektivt hand om taktpinnen i ingången till första sväng. Från den positionen hade Jacob Johansen full koll på den bakomvarande motståndarna och kunde reglera tempot efter eget tycke.

Den fyraårige Soldier Hollow-sonen visade inga tecken på att mattas över upploppet och höll stallkamraten Gold Tyranny (M Rodriguez) på behörigt avstånd fram till målgång.

- Auenfürst går från klarhet till klarhet och nu har han bevisat att han är en riktigt bra häst, sade Jacob Johansen.

Segern i Songline Classic gav 165 000 kronor till ägare Mr Ascot med Finn Blichfeldt i spetsen.

- Den här hästen var riktigt bra som tvååring. Sedan fick han tyvärr en skada och missade hela treårssäsongen. Auenfürst har bara gjort elva starter och får förhoppning är att han ska ha framtiden för sig, sade Finn.

Ellis St Martin gav storfavoriten en match

Färske Listed-vinnaren Plantstepsdream var hårt betrodd i den stora handicapen Ulriksdals Minneslöpning. Men den här gången fick han nöja sig med andraplatsen bakom Ellis St Martin, som tillsammans med Ulrika Holmquist gav favoriten en sevärd match över upploppet. Ylva Brandt tränar den fyraårige fuxen.

I slutet av bortre lång avancerade Ellis St Martin fram utvändigt om de båda stallkamraterna Planstepsdream (J Johansen) och Tillde In Action (C Hartsmar). Zaahid-sonen fortsatte sedan pressa ledaren in genom svängen.

Väl inne på upploppsrakan utmynnade den 1 600 meter långa uppgörelsen i en härlig duell där Plantstepsream till slut tvingades kapitulera mot Ellis St Martin, som med blott 53 kilo på ryggen bärgade årets fjärde seger med en knapp längd.

- Det var tufft att möta en så pass bra häst som Plantstepsream. Men Ellis St Martin svarade för en jättefin prestation idag och viktskillnaden tog ut sin rätt sista biten, sade Ulrika Holmquist.

Ylva Brandt har varit lite osäker på stallformen den senaste tiden, men Ellis St Martins form var det sannerligen inget fel på.

- En riktigt fin prestation som känns lie extra skönt med tanke på att jag är lite osäker på var jag har mina starthästar, sade Ylva.

Berocho AB äger Ellis St Martin som är uppfödd av Lars Herlin och Maria Herlin-Karnell.

Ellis St Martin

Första årssegern i fjärde försöket

Globemaster blev svaret i en Open Handicap över snabba 1 200 meter. Efter blott tre starter i tuffa sammanhang tidigare i år fick den Maria Sandh-tränade fuxhingsten göra sitt första besök i vinnarcirkeln på närmare tolv månader.

Cornelia Hartsmar sände fram Globemaster som tvåa bakom ledande Mogsy (E Chaves) i ingången till första sväng. En bit in på upploppsrakan kunde Zaahid-sonen överta kommandot och hade sedan inga problem att hålla Miss Maybach (A Öhgren) på behörigt avstånd fram till mållinjen.

Maria Sandh har god form i stallet och tog nyligen en dubbel i Auktionslöpningen. Men hon hade inte jättehöga förväntningar på just Globemaster.

- Han har haft en del problem och inte startat på länge. Men mår Globemaster bara bra så är han riktigt kapabel. Vi har väl alltid trott att han i grunden är en sprinter, men han har ju även visat sig klara lite längre distanser, sade Maria Sandh.

Globemaster ägs av Sandh, Stall LATA, Lostrand, Fredriksson. Uppfödare är C Söderberg, Kraftkonsult och D Wirenstål.

Globemaster

Seger direkt i häckdebuten

Monsieur Vic kunde knappast få en bättre debut över häckar. Med Christopher Roberts i sadeln visade Sigyn Dysells adept en härlig stridsmoral när han betvingade Roman Stone i en rafflande duell fram till mållinjen.

Christopher placerade Monsieur Vic en bit ner i fältet samtidigt som Mr Suarez (K Parkin) och Roman Stone (H Engblom) stod för farthållningen över större delen av de 3 200 meterna.

Genom slutsvängen med tre häckar kvar gick Sea Moonster (K Stern) till häftig attack och försökte ta över kommandot från Roman Stone. Bakifrån närmade sig även Monsieur Vic och över det sista språnget låg i stort sett tre hästar sida vid sida.

Roman Stone sålde sig dyrt, men tvingades sträcka vapen mot Monsieur Vic i det allra sista galoppsprången.

- Med tanke på att det här var första starten över häckar så var planen att låta Monsieur Vic hoppa in sig och boosta självförtroendet. Det här är ju även en kapabel släthäst, som är lättplacerad i loppen och idag visade han god speed på slutet, sade Christopher Roberts.

Sigyn Dysell äger Lawman-sonen tillsammans med Stephanie Demmler.

- Vår plan för året var att starta Monsieur Vic på släta banan för att sedan debutera honom över häckar innan säsongens slut. Nästa år blir det mer fokus på de större häckloppen, men vi har inte helt gett upp slätloppen, sade Sigyn.

Monsieur Vic

Fjärde årssegern för Early Voice

Med tre raka triumfer på lika många starter i år var Early Voice flera storlekar större än sina tre konkurrenter i kraftprovet St Erik Pris. I vanlig ordning var det Henrik Engblom som red Kahlil De Burcas adept i den anrika steeplechasen.

Early Voice tog omgående hand om kommandot och öppnade snart upp en rejäl lucka till motståndarna. Det övertaget behöll femåringen i på det hela taget loppet igenom. När Vocalised-sonen skar mållinjen var det många längder ner till Bialco (C Roberts) som knep andraplatsen före Three Is Company (K Stern).

- Bortsett från att Early Voice skruvade sig lite över ett hinder så har han nog aldrig hoppat bättre. Hästen kändes stabil i dag och han hade säkert kunnat gå ett varv till, konstaterade Henrik Engblom.

Precis som Henrik Engblom kommer Kahlil De Burca att kunna titulera sig hinderchampion i år.

- Early Voice är den stora hinderstjärnan i stallet. Planen var egentligen att han skulle skickas till USA, men jag är väldigt tacksam över att jag fick behålla honom i stallet, sade Kahlil, som tränar irlandsimporten åt Mariano Commercial.

Early Voice

Archduke Ferdinand övertygade på nytt

Archduke Ferdinand ser ut att vara en tvååring utöver det vanliga. Efter onsdagens övertygande seger var Kahlil De Burcas snabbt tillbaka på kapplöpningsovalen för att än en gång göra mos av konkurrenterna. Även denna gång var det Ulrika Holmquist som red irlandsimporten.

Archduke Ferdinand fick jobba en del för att svara stallkompisen Ces Soirees La (M Dupuy) och Nouran (J Johansen) i kampen om spetspositionen. Men väl inne i kurvan tog Gutaifan-sonen hand om befälet för att vid upploppets början säga adjö till konkurrenterna. Över de sista 200 meterna fanns det i praktiken bara en häst på banan.

- En häst som både är snygg och snabb. Han har tagit starterna med ro och gör det på ett fantastiskt sätt idag, sade Ulrika Holmquist.

Kahlil De Burca var nöjd med båda sina hästar. Ces Soirees La höll nämligen fint som tvåa, sju längder bakom sin stallkamrat.

- Archduke Ferdinand är med i Skånelandlöpning nästa söndag. Men vi känner ingen press och tar oss en funderare under morgondagen, sade Kahlil om tvååringen som nu har tre fullträffar på lika många starter.

David Slater både äger och har fött upp hingsten.

Archduke Ferdinand

Italiensk ryttarseger

Två avdelningar i Longines Fegentri World Championship, den internationella serien för amatörryttare, avgjordes på Bro Park den här söndagen. I avdelningen för manliga amatörer sände italienaren Davide Terzuolo genast fram Cece Amazing till ledningen. Från den positionen släppte Marie Twomeys adept ingen över bron över de 1 200 meterna.

Cece Amazing var pigg ut ur startboxarna och kunde enkelt ta hand om taktpinnen och svarade sedan fint här Bright Light (Cesar Alonso Pena) tryckte på genom svängen.

När Helsinki-dottern sedan svängde in på upploppsrakan hade hon skaffat sig ett övertag som hon förvaltade på ett utmärkt sätt fram till mållinjen.

Davide Terzuolo är rutinerad och tog här sin 25:e seger sedan han började rida 2009.

- Cece Amazing kändes fantastisk och det blev ju väldigt lätt. När de andra attackerade bakifrån var det aldrig några problem, sade Davide.

Detta var Cece Amazings första seger i femte starten.

- Jag vet att hon kan springa, men det har varit mycket trubbel och bök med den här tjejen. Men just idag har jag inget att gnälla på, sade Marie Twomey om det fyraåriga stoet som är uppfött av Rothen Till Hälsa AB.

Cece Amazing

Hanas andra seger på Bro Park

Söndagens tävlingar avslutades med att de kvinnliga Fegentri-ryttarna möttes i en uppgörelse över 2 100 meter. Hana Jurankova från Österrike serverade Enkrona en väl avvägd resa och över upploppet kunde fuxan fånga in länge ledande Pushaq. Därmed fick även Ylva Brandt bokföra en stalldubbel den här dagen.

Det gick undan från start när Pushaq (Karen Dieltjens) resolut tog hand om ledningen i ingången till första sväng. Enkrona hittade snabbt en bra position som trea i det utdragna fältet.

I ingången till sista sväng började Chinese Mandarin-dottern hämta in ledarens försprång samtidigt som även Surfers Paradise (Kate Alvesparr) anmälde sitt intresse från kön.

Pushaq försvarade sig berömvärt fram till 200 meter kvar då han inte längre freda sig mot de två utmanarna. Surfers Paradise kämpade på fint, men bäst kämpade ändå Enkrona, som drygade ut övertaget sista biten för att bärga årets tredje seger med närmare tre längder.

- Jag var lite rädd för att Enkrona kom upp i front väl tidigt, men hon höll farten in i mål, sade Hana Jurankova, som även vann sin senaste ritt på Bro Park 2016.

Uppfödare Erna van Doorn äger Enkrona tillsammans med Stall Havsbris och K Hallén.

Enkrona

Arabianranta fångade in Fabricio

Annika Sjökvist-tränade Arabianranta fick en riktig smakstart på året med tre raka viktorior. Efter ett antal mindre lyckade insatser under sommaren fick den femårige Helsinki-sonen nu åter smaka på segern sötma efter att ha spurtat förbi Fabricio i en Sunday Special.

Med Alina Öhgren i sadeln inledde Arabianranta den 1 600 meter långa uppgörelsen som femma några längder bakom en tätgrupp där Hootenanny (R Stålhandske) satte utvändig press på Fabricio (E Nordin).

I utgången av kurvan återtog Fabricio kommandot och såg nästan ut att ha skaffat sig ett vinnande grepp. Men nu hade även Arabianranta fått upp farten. Sakta men säkert hämtade han in ledarens försprång för att till slut måtta in årets fjärde fullträff med en hals.

- Nu har det blivit kallare ute och det älskar Arabianranta. Jag hade mycket häst vid upploppets början och kände att det skulle kunna gå vägen, sade Alina Öhgren.

Annika Sjökvist ropade in Arabianranta för 25 000 danska kronor. Nu har han sprungit in över 1,2 miljoner till ägarna i Stall Ladybird. Störst är så klart skrällsegern i Svenskt 2000 Guineas.

- Jag trodde nästan att banan skulle vara för snabb för Arabianrantas speed idag. Men samtidigt var motståndet lite lättare och det fick säkert honom att tända till, sade Annika Sjökvist om Scanstar Farm AB-uppfödningen.

Arabianranta

Första segern i andra försöket

Maria Sandh befäste sin fina stallform genom att sadla ut Hidden Pride till knapp seger i en 1 600 meter lång Järnlöpning. Efter en lite trevande start hämtade Appel Au Maitre-sonen snabbt in förlorad mark och besegrade en tapper Huddle i en fin upploppsduell.

Hidden Pride var aningen sen ut när de fjorton hästarna lämnade startboxarna. Men när Martin Rodriguez red till över bortre lång avancerade treåringen effektivt fram som utvändig trea bakom ledande Huddle (A Berg) och Skyler (A Öhgren).

Huddle försökte rycka vid genom kurvan och såg för ett ögonblick ut att lyckas. Men Hidden Pride hade fortfarande segervittring. Över de sista 200 meterna tog han upp jakten på ledaren och lyckades knipa segern i de avslutande sprången.

Hidden Pride både ägs och är uppfödd av Marianne Jahreskog och Lars Stelius. Detta var treåringens blott andra start i livet.

- Hidden Pride var väldigt grön i debuten, men han kändes betydligt bättre idag och gynnades nog av den längre distansen. Jag red även hans mamma Hidden Fairytale som var en riktigt fin häst, sade Martin Rodriguez.

Maria Sandh kunde så klart inte vara mer än nöjd efter dagens andra besök i vinnarcirkeln.

- Hidden Pride har inte varit helt lätt. Gustavo Solis har gjort ett stort jobb med honom i startboxarna och det gav resultat idag. Det känns skönt att stallets hästar levererar och mår bra, sade Maria.

Hidden Pride

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Dayverson Barros 0458.jpg
Dayverson Barros 0458.jpg

Han har vunnit Derbyt i Macao, ridit på the White Turf i St Moritz och jobbat i både USA och England. På sin resa världen över har han skaffat sig ovärderliga kontakter och massor med rutin. Nu är den 35-årige brasilianaren tillbaka i Sverige och satsar på en jockeykarriär med Malmö som bas. Och han presenterade på ett snyggt sätt när han vann Svenskt Kriterium på Sir Diamond och Jockeyklubbens avelslöpning på Scarlett inom loppet av en halvtimme. Läs mer

wilson-5-top
wilson-5-top

På söndag rids årets sista galoppdag i Skåne. Därefter återstår det endast två tävlingsdagar på Bro Park innan galoppsäsongen 2024 är till ända. Läs mer

Måndagen den 18 november inför vi en ny rutin för utskick av anmälningslistor och preliminära startlistor.

Som tidigare meddelats har vi haft problem med våra utskick av listor, vilket beror på uppdaterade policys hos Microsoft.

För att lösa detta kommer vi nu att testa att använda samma verktyg som vi använder för nyhetsbrev. Vår förhoppning är att detta inte bara ska åtgärda problemen utan också förbättra upplevelsen för alla mottagare.

Det första mejlet med den nya lösningen kommer att skickas strax efter kl. 10.00 på måndag.

Anmälan till listan

  • Svenska och danska licensinnehavare är redan inkluderade i utskickslistan.
  • Alla övriga intresserade behöver anmäla sig via anmälningsformuläret.

Viktig information

  • Observera att mejlet kan hamna i skräpposten eller i flikar som "Övrigt" eller "Kampanjer" beroende på din mejlklient.
  • Har du anmält dig till listan men inte fått något mejl senast kl. 10.30 på måndag? Kontakta oss på sport@svenskgalopp.se.

Vi hoppas att den nya lösningen kommer att fungera smidigt och ser fram emot att höra din feedback!