Hear The Drums TOP

Tävlingsreferat: Hear The Drums var obeveklig i Jockeyklubbens Grand Prix

28 augusti 2022 16:16

Hear The Drums följde upp segern i Jockeyklubbens 2000 Guineas tidigare i år med en ny triumf i söndagens Jockeyklubbens Grand Prix på Bro Park. I SM-löpningarna blev det fina framgångar för hemmalaget. Silent Night glänste i SM Sprinters, Maxmartin axlade favoritskapet i SM för tvååringar och Espen Hill återtog titeln i SM Stayers.

Efter en seger i Jockeyklubbens 2000 Guineas och en andraplats i Dansk Derby tidigare i år infriade Hear The Drums de högt ställda förväntningarna i Jockeyklubbens Grand Prix för skandinavienuppfödda treåringar. Carlos Lopez red Niels Petersens adept, som belönades med 400 000 kronor för sin prestation.

- Hear The Drums tappade tyvärr en sko i Dansk Derby. Men han kändes fin efter loppet så vi gjorde ett nytt försök på Bro Park, sade Carlos Lopez.

Carlos Lopez förivrade sig inte från start och parkerade Hear The Drums en bra bit ner i fältet samtidigt som innerspårets Champagne Eyes utmanades av Princess Latifa i kampen om spetspositionen.

När sedan danske gästen Giant Fortune påbörjade ett avancemang genom kurvan liftade Appel Au Matire-sonen med i draget. De båda hästarna sökte sig långt ut i banan vid upploppets början. Kampen fortsatte fram till knappt 200 meter kvar då Hear The Drums tackade för sällskapet och drygade ut med närmare tre längder.

Stutteri Hjortebo-uppfödningen ägs av Stall Trick or Treat, som skördat stora framgångar på de Skandinaviska kapplöpningsbanorna genom åren. Hear The Drums har fortfarande en bit upp till Bank of Burdens kaliber, men är åtminstone på god väg.

- Idag var det riktigt nervöst. Regnet gör att banans beskaffenhet skiftar fort. När Hear The Drums är på rätt humör så är han ruggigt bra. Om han kommer hem ”safe and sound” så hoppas vi på en repris i Breeders’ om fjorton dagar, sade Moren Myhre.

Hear The Drums mål

Äntligen Silent Night!

Efter en vinter i Dubai och ett par starter på hemmaplan tidigare i år fick Silent Night äntligen göra ett populärt återbesök i vinnarcirkeln. Med Oliver Wilson vid tyglarna svarade Patrick Wahls adept för en klockren insats i SM Sprinters.

Det blev bra tempo från start när Visiteur Du Pom klev fram och tog hand om taktpinnen före Thunder Mack i den 1 400 meter långa uppgörelsen. Bakom täthästarna gled Silent Night tidigt fram i ett fint slagläge som trea.

Thunder Mack tog över kommandot från ledaren vid upploppets början. Men han hade inte mycket att sätta emot när stallkompisen Silent Night växlade upp med dryga 200 meter kvar.

I slutvinjetten drygade Night of Thunder-dottern ut sitt segergrepp och årets första viktoria bärgades med en säker längd före Heart of Dreams.

- Det var väldigt skönt att se att Silent Night är tillbaka. Hon var lite nedsatt av skador och infektioner tidigare i år och kom igång sent. Men det viktiga är att hon fortfarande kan och vill. Närmast siktar vi på Lanwades Stakes, sade Patrick Wahl.

Silent Night är uppfödd av Rävdansens Stuteri och ägs av Stall Dömle-Easy.

Silent Night

Stor seger för Maria Anderssons tvååring

Maxmartin axlade favoritskapet på bästa sätt i SM för tvååriga hästar. Under rutinerade Jacob Johansen kopplade Maria Anderssons adept segergreppet med 300 meter kvar och säkrade segern i övertygande stil.

Från sin invändiga position i mitten av det elva hästar starka startfältet sökte Maxmartin sig ut i ett fritt spår genom kurvan och började hämta in det försprång som främst snabbstartande Gordy och Whoopiloo skaffat sig.

Redan med dryga 300 meter kvar kunde Barocci-sonen överta kommandot och därefter fanns det ingen som kunde hota honom från att säkra sin andra seger i tredje starten. Chantal avslutade visserligen fint, men var ändå två längder bakom vinnaren i mål.

Detta var Jacob Johansens andra raka seger i SM för tvååringar. Ifjol lotsade han Thunderboy först över linjen.

- Som jag sa efter senaste segern finns det en del kapacitet i den här hästen. Den här gången kändes han inte riktigt lika skarp som tidigare. Han tycks ha mognat och kan säkert bli bättre för varje start, noterade Jacob.

Maria Andersson har tränat hästar i många år, men en SM-titel ligger så klart högt på meritlistan.

- Champion Hurdle smäller kanske lite högre, men detta var riktigt kul. Maxmartin har gjort allt rätt från början och vi är inte så förvånade. Breeders’ kommer ganska tätt inpå den här starten, men vi funderar ändå på att göra ett försök, sade Maria, som själv äger sin adept.

Rävdansen Stuteri hade hela fem uppfödningar i fältet och kunde räkna in både ettan och tvåan i mål.

Maxmartin

Espen Hill återtog titeln i SM Classic

Madeleine Smith-tränade Espen Hill vann SM Classic 2020 och slutade god trea förra året. Nu återtog Helsinki-sonen titeln genom att betvinga fjolårsettan Master Bloom över upploppsrakan.

- Den här hästen är bara bra, konstaterade Madeleine Smith efter att hon hoppat av sin stallstjärna i vinnarcirkeln.

Espen Hill inledde den 2 100 meter långa uppgörelsen som femma samtidigt som Sam planenligt tog hand om taktpinnen. Genom kurvan började sexåringen sakta men säkert avancera fram genom fältet för att överta kommandot vid upploppets början.

Master Bloom gjorde ett försök att hämta in det försprång som Espen Hill skaffat sig, men över de sista 200 meterna fick han rikta in sig på andraplatsen.

- Jag tror inte regnet var någon nackdel för Espen Hill idag. Om allt känns rätt efter det här loppet så siktar vi på en start i Stockholm Cup. Det blir ingen enkel uppgift, men vi ska åtminstone göra ett försök, sade Madeleine Smith.

Espen Hill ägs av BeWe Horseshoes AB och uppfödare är Katarina Jacobson.

Espen Hill

Starlight Song visade klass i ITM Amacitalöpning

Stall Perlen och Wido Neuroth har nästan börjat prenumerera på framgångar i ITM Amacitalöpning för tvååriga ston. Segervapnet i årets upplaga hette Starlight Song, som övertygade stort under Jan-Erik Neuroth.

Från box nio var Starlight Song långt ifrån snabbast ut från start, men redan i ingången till kurvan påbörjade Starspangledbanner-dottern ett avancemang fram till ledande Brazuca.

Den sistnämnde försökte svara över upploppsrakan och gjorde det med viss framgång fram till 300 meter kvar. Men därefter visade Starlight Song att hon var huvudet högre än sina konkurrenter och drygade ut på ett mycket gediget sätt.

Starlight Song har nu vunnit tre av sina fyra starter i karriären.

- Starlight Song är en fantastisk häst. Hon var riktigt löpsugen idag och gick kanske lite väl tidigt, men det löste sig ändå bra, sade Jan-Erik Neuroth.

Som vi noterade ovan följde Starlight Song upp de framgångar som Stall Perlen haft med Thunderey och Mystery Night de senaste åren. Alex Cairns från sponsorn Irish Thoroughbred Marketing noterade påpassligt att alla tre är uppfödda på Irland.

Starlight Song

Let’s Go Crazy gick i land med utmaningen

7 Furlongs Challenge, en välfylld handicap för de treåriga hästarna med 165 000 kronor i prispotten, utmynnade i en jämn upploppkamp mellan flera hästar. Let’s Go Crazy svarade för en stark spurt under Carlos Lopez och knep den översta pallplaceringen före Archduke Ferdinand och Lead On McDuff.

Den Niels Petersen-tränade irlandsimporten gick aldrig med i den värsta startrusningen som främst Gazelle och Uchchaihshravas drog upp över de inledande 400 meterna. Carlos red istället kallt och lät Moohaajim-sonen galoppera in sig en bra bit ner i klungan.

I utgången av kurvan hade Let’s Go Crazy närmaste en vägg med hästar framför sig. Men när en liten lucka väl uppenbarade sig tog R C Racings treåring upp jakten på den betrodda duon Archduke Ferdinand och Ile De Circle. Kampen fram mot mållinjen blev riktigt spännande.

- Idag gick det ungefär som vi hade planerat och hoppats på. Let’s Go Crazy brukar ofta se sig om när han kommer upp i ledningen. Han har kapacitet för att sticka nosen först, men detta är ingen häst som vinner med tre, fyra längder, konstaterade Niels Petersen.

Lets Go Crazy

Michelle Rosenqvist säkrade SM-titeln

Michelle Rosenqvist serverade Scytale en väl avvägd resa över de 1 600 meterna i SM för Amatörryttare. Den Annette Stjernstrand-tränade fyraåringen svarade med att säkra årets tredje seger i 13:e starten.

Scytale var riktigt snabb ur startboxarna, men lämnade över taktpinnen när Tequila Mack och Essere tryckte på över de inledande 400 meterna. Genom svängen blandade sig även Gold Sensation i tätstriden.

När fältet sedan svängde in på upploppet hade Michelle mycket sparat i tyglarna. När hon bad Scytale om att lägga i spurtväxeln ökade Power-dottern farten mitt i banan och svepte enkelt förbi sina konkurrenter.

- Jag blev nästan chockad när Scytale var så snabb ut. Jag hade fått order om att åtminstone ha någon häst framför mig. När vi sedan kom in på upploppet ökade hon bara farten, sade Michelle efter sin första SM-titel.

Englandsimporten ägs av Nathalie Mortensen.

Chilterns

Tufft startspår och kort distans stoppade inte El Camino

El Camino blev svaret i en fullsatt Sunday Special över 1 200 meter. Leonard Rios gav den fyraårige skimmeln ett offensivt upplägg och Maria Johanssons adept svarade med att säkra sin andra raka viktoria före gott avslutande Prima Kalejs.

Från utvändiga bricka 14 laddade El Camino rejält från start och lyckades snart betvinga Constanzia, Semiramis och Tears In Heaven i kampen om spetspositionen.

Det övertag som Gleneagles-sonen skaffat sig vid upploppets början skulle visa sig vara värdefullt i slutvinjetten. Prima Kalejs avslutade nämligen riktigt vasst och var endast huvudet bakom vinnaren i mål.

- Idag var det egentligen för kort distans för El Camino. Men före loppet sa Leonard att startspåret inte spelar någon roll och hästen var ju otroligt snabb ut, sade Maria Johansson, som själv äger sin adept.

El Camino

Amie Noires son vann i debuten

Stall Perlens Ami De Vega från Wido Neuroths stall inledde SM-dagen med en snygg debutseger tillsammans med tränarsonen Jan-Erik. Men Brazen Soul såg till att hålla spänningen uppe hela vägen fram till mål.

Lope de Vega-sonen sökte sig tidigt upp trea strax bakom tätduon Promised Land och Brazen Soul. I utgången av kurvan styrde Jan-Erik ut irlandsimporten i ett fritt spår och gav marschorder.

Brazen Soul gjorde ett ärligt försök att svara på attacken och det blev en ganska jämn kamp över de sista 200 meterna. Ami De Vega var dock starkast och bärgade segern med en halv längd.

- För att vara första starten gjorde Ami De Vega det riktigt bra. Han svarade fint när Brazen Soul närmade sig, konstaterade segerjockeyn.

Ami De Vega är undan stoet Amie Noire, som även hon tävlade framgångsrikt i Stall Perlens ägarfärger.

Ami de Vega

Stick Together spårade hela vägen

Startboxpersonalen fick jobba en del med Stick Together. Men när den Roy Arne Kvisla-tränade fyraåringen väl var på plats stack han resolut till ledningen och spårade hela vägen i en 2 100 meter lång Silverhandicap. Ulrika Holmquist satt i segersadeln.

Stick Together fick en fin start och kunde enkelt ta över ledningen från Philadelfia över de inledande 100 meterna. Därefter kunde Myboycharlie-sonen reglera tempot efter eget tycke.

Efter att ha gett Stick Together en liten pust i ingången till sista sväng red Ulrika till rejält vid upploppets början och styrde ut sin häst närmast ytterrailen. Face of Energima avslutade starkt och Cimmaron höll tempot, men ingen kunde fånga Stick Together, som bärgade karriärens första seger med två längder.

- På en blöt bana som idag vill man inte bråka för mycket med hästarna. Stick Together kändes glad efter start och han flöt nästan ovanpå underlaget, sade Ulrika Holmquist.

Både tränare Roy Arne Kvisla och Jan Kleerup i Green Team – Easy tog emot ekipaget i vinnarcirkeln.

- Stick Together har egentligen gjort allt rätt i livet, men har alltid haft stolpe ut i loppen, sade tränaren.

Stick Together

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_4655 copy
DSC_4655 copy

Vi har samlat några av årets bästa bilder från galoppbanan! Våra fotografer delar sina favoriter, med allt från de största ögonblicken till härliga scener från vardagen på tävlingsbanan. Ta en titt och återupplev 2024 genom kamerans lins! Läs mer

10 populära artikar 2024 toppbild
10 populära artikar 2024 toppbild

Vilka nyheter och berättelser lockade flest läsare under 2024? Här hittar du en lista med födelsedagspresenter, nya tränare och ryttare, auktionsfynd och inspirerande uppfödare. Det handlar om de tio mest populära artiklarna på svenskgalopp.se under året. Har du läst dem alla, eller finns det kanske något du missat? Läs mer

Disraeli och Jacob
Disraeli och Jacob

Galoppsäsongen 2024 är slut i Skandinavien. Det här blir även årets sista upplaga av “veckosvepet”, åtminstone i detta format. Läs mer