Tillfälligt tävlingsstopp för ryttare under 18 år efter årsskiftet

11 december 2020

Endast ryttare över 18 år kommer att få rida i loppen på Bro Park under januari och februari nästa år. Anledningen är att Spelinspektionen från och med den 1 januari 2021 inte tillåter vadhållning på deltagare som är under 18 år.

Sedan tidigare gäller att spelbolag med svensk licens inte får erbjuda vadhållning på händelser eller evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.

Den 1 januari 2021 skärps reglerna ytterligare. Då får inte vadhållning erbjudas på individuell prestation i en match, tävling eller turnering av en deltagare som vid tidpunkten för erbjudandet av vadhållning är under 18 år. Det gäller alla idrotter, inklusive hästsport.

Av den här anledningen har Svensk Galopp beslutat att amatörryttare, lärlingar och jockeys under 18 år inte kan startanmälas till löpningarna i januari och februari 2021.

Svensk Galopp arbetar på att hitta en lösning inför huvudsäsongen som inleds i april.

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen säger:

"Det är viktigt för oss att även yngre ryttare kan få licens och möjlighet att tävla. Vi ser över olika alternativ och återkommer efter årsskiftet om hur vi kommer att gå vidare. Ett alternativ är att ryttare under 18 år endast får rida i vissa lopp och att de loppen inte erbjuds till spelbolag.”

Åldersgränsen för att få ryttarlicens i Sverige är 15 år.

Läs mer:

Spelinspektionens föreskrift SIFS 2020:2 om vadhållning och matchfixning


Spelinspektionens frågor och svar om föreskriften

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Föreläsningar hästvälfärd 3
Föreläsningar hästvälfärd 3

Nu lanserar Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp en föreläsningsserie på tema hästvälfärd. Läs mer