Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Tove Brandt – Svensk Galopps starter

22 december 2015

Sedan 2012 är Tove Brandt Svensk Galopps starter och hon finns på plats på alla tävlingsdagar på samtliga banor i Sverige. Tove är en av få kvinnliga starters i världen och det är flera internationella jockeys som lyfter på ögonbrynet när det får höra att vi har en kvinnlig starter i Sverige.

tove brandt square
Tove Brandt
Foto: Niels Rosenkjaer

 

Tove Brandt är 48 år och uppvuxen i Danderyd /Täby med syster Ylva Brandt (välkänd galopptränare), mamma Gunni och pappa Ulf som är aktiv hästägare i flertalet hästar hos Ylva. Tove började sin bana inom galoppen av en slump.

-En kompis mamma var hästägare hos Sten och Anna Bugge i början av 80-talet och det var så jag först kom i kontakt med galoppen, berättar Tove. 

Efter att ha fått grunden inom galoppen på Täby åkte hon till Norge där hon arbetade hos Wido Neuroth och Are Hyldmo. När hon kom tillbaka till Sverige hamnade hon hos Henry Meisel på Hägerneholm. Därefter fick hon jobb hos Mischa Kahn och hon har också haft ett långvarigt samarbete med Bosse Neuman där hon till och från har stallat upp sina egentränade hästar.

-Jag har ridit ett par lopp som amatörryttare men jag insåg snabbt att det inte var något för mig. På den tiden strödde man halm på hela dirttrackbanan på vintern och jag red faktiskt ett par löp på halmen. Jag tycker att träningen är roligare och jag hade amatörtränarlicens 89-90 men gjorde sedan ett uppehåll för att börja träna igen 1999. Totalt blev det över 400 starter och mina hästar vann 21 segrar och galopperade in drygt 1,3 miljoner kronor.

tove brandt
Tove Brandt "in action"
Foto: Elina Björklund, Svensk Galopp

1993 började Tove arbeta i startboxarna på Täby Galopp och 2012 tillträdde hon som Svensk Galopps starter och efterträdde då mångåriga startern Calle Ekander. Till att börja med var hon starter på Täby och i Göteborg men 2014 tog hon över jobbet som starter på samtliga banor i Sverige.

-Jag är en av få kvinnliga starters inom trav och galopp i världen. Jag har hört att det ska finnas någon i Australien eller Nya Zeeland men det är inget som jag har fått bekräftat. När jag var på travets utbildningsdag för deras starters var jag den enda kvinnan där, berättar Tove.

 

Hur ser ditt arbete ut på och inför en tävlingsdag?

-Mitt arbete börjar egentligen när programmet kommer ut. Då börjar jag planera lopp för lopp i vilken ordning hästarna ska lastas. Jag gör också noteringar om det är några som ska ha huva eller startboxtäcke och om någon häst har en speciell ovana eller egenskap som vi behöver tänka på under ilastningen. Är det en ny häst som jag inte har arbetat med tidigare så försöker jag att ta reda på så mycket jag kan om hästen. Då pratar jag med hästens tränaren eller med någon jockey som tidigare har ridit den i lopp.  På tävlingsdagen har jag mitt eget ”crew” på plats. Det är ett väl inkört gäng som arbetar under min ledning. De är ett helt fantastiska och duktiga. Vi är ett bra team som jobbar tillsammans!

Jag ansvarar också för att alla är informerade om samtliga hästar och går igenom vad som gäller löp för löp vartefter tävlingsdagen går. Jag samarbetar även med banans veterinär och räddningspersonal och assisterar vid eventuella olyckor. Vi har mycket bra rutiner vid olyckor och sätter självklart säkerheten för både häst och ryttare i det främsta rummet, poängterar Tove

tove brandt
Full fart från boxarna under ledning av starter Tove
Foto: Niels Rosenkjaer

 

Är du med till vardags och tränar hästar i startboxarna?

-Vi har startboxträning två gånger per månad på Täby och på Jägersro. Då får tränarna möjlighet att få hjälp med startboxträninge och vi får chansen att lära känna hästarna. Alla ostartade hästar ska godkännas inför sin första start vid dessa träningar och jag har alltid med mig två assistenter vid varje träningstillfälle.

 

Vad har ni för hjälpmedel när ni lastar hästar i startboxar?

-Det vanligaste hjälpmedlet är en huva. Man lägger en huva över hästens huvud och sedan snurrar man hästen ett par varv. Det brukar ha en lugnande effekt på hästarna. Huva dras sedan av antingen direkt när de kommit in i boxarna eller precis före startögonblicket beroende på hästens problem.

Man kan, på hästar som är klaustrofobiska eller som tycker att det är trångt i startboxarna, använda ett startboxtäcke. Det är ett tjockt täcke som går långt ner på sidorna för att skydda övre delen av bakbenen och buken. Täcket brukar ge en mycket bra och lugnande effekt och är ett utmärkt hjälpmedel som gjort startboxproceduren mycket lättare för många hästar. När starten går hoppar hästarna ut ur täcket som då är fastsatt i bakgrindarna.

Jag vill också tillägga att varken brems eller långpisk är tillåtet vid startboxarna varken vid träningar eller tävling. Vi har ett bra djurskydd inom galoppen och fokuserar mycket på hästarnas välbefinnande. Den regelbundna startboxträningen är ett bra exempel på att vi verkligen gör allt vi kan för att hästarna ska vara väl förberedda när de ska börja tävla, menar Tove.

jägersros nya startboxar
Jägersros nya startboxar

 

Berätta om Jägersros nya startboxar?

-Under hösten köptes nya startboxar till Jägersro in. De gamla hade verkligen gjort sitt, de var inte vadderade och inte tillräckligt säkra. Dagens startboxar håller mycket högre säkerhet både för hästar och ryttare. På Täby och i Göteborg har vi moderna startboxar och vi kände att vi ville uppgradera Jägersros startboxar till samma nivå som dessa.

 

Vilka egenskaper tycker du är viktigast för en jockey när det kommer till startboxmomentet?

-Att han eller hon är lugn och orädd, det räcker långt, avslutar Tove.

 

Lotta Malmborg
.


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg