Princeton Avenue TOP

Tävlingsreferat: Trippelt Malmborg på fullspäckad onsdagslunch

8 september 2021 16:48

Bro Park bjöd på ett fullspäckat lunchprogram på onsdagen. Tränare Caroline Malmborg skördade fina framgångar och tog hem hela tre av de tio löpningarna. Quagmire och debutanten Perfect Sister svarade båda för gedigna insatser. Men finast i segertrion var nog ändå tvåårige Princeton Graduate, som säkert kan vara en häst för de lite större årgångloppen.

Per-Anders Gråberg sände genast fram Quagmire till front i dagens inledande Bronshandicap. Från den positionen reglerade Caroline Malmborgs adept det åtta hästar starka fältet över de 2 350 meterna.

Från sitt invändiga startspår hade Quagmire inga större problem att avvisa Absolut Spirit (W Synöve Schou) och Sir Gnet (U Holmquist) i kampen om spetspositionen in i första sväng. Därefter fick Le Havre-sonen bestämma farten efter eget tycke.

Sir Gnet, som fått en riktig smörresa i draget bakom ledaren, gjorde ett tappert försök att utmana Quagmire över de sista 200 meterna, men stall Q:s fyraåring svarade fint och säkrade årets andra seger med en hals.

- Det blev kanske onödigt hårt idag. Quagmire låg på en del över de första 1 000 meterna och sedan tröt krafterna lite sista biten. En stark och rejäl häst som går hela vägen, sade Per-Anders Gråberg.

Quagmire gjorde ett par bleka insatser tidigare i somras.

- Det visade sig att han hade en halsinfektion. Förra starten var ett fall framåt och med ett lopp i kroppen såg det bra ut inför dagens uppgift. Men den här hästen är egentligen bättre på gräs än på dirttrack, avslöjade Caroline Malmborg.

Quagmire

Perfect Sister ordnade stallets andra dagsseger

I en 1 400 meter lång Maidenlöpning svarade Perfect Sister för en snygg tävlingsdebut under Andreas Tapia Dalbark. Därmed fick tränare Caroline Malmborg göra dagens andra besök i vinnarcirkeln.

Perfect Sister inledde starkt och tog positionen strax utvändigt om ledande Red Coltish (P Gråberg). Den sistnämnda höll i taktpinnen fram till en bit in på upploppsrakan då Andreas bad Perfect Sister om lite mer, varpå Swipe-dottern tog över kommandot och drygade ut med närmare tre längder.

- Perfect Sister är en häst med mycket fart och kapacitet, men hon är dessutom knepig och har sina egna åsikter. Jag vill rikta ett stort tack till David Preston i stallet, som lagt ner ett stort jobb på henne, sade Caroline Malmborg efter sin andra dagsseger.

Perfect Sister ägs av Stall Perfect Sister och är uppfödd av Annica Åkesson.

Perfect Sister

Stall Malmborgs tvååring gjorde allt rätt i debuten

Tvåårige Princeton Graduate säkrade stall Malmborgs tredje dagsseger. Irlandsimporten såg riktigt fin ut när han under Andreas Tapia Dalbark reglerade fyra konkurrenter i en 1 400 meter lång Maidenlöpning.

Från sitt invändiga startspår tog Princeton Graduate enkelt hand om ledningen och fick snart Muraki (M Rodriguez) och Odd Type (E Nordin) snett utvändigt om sig. Men konkurrenterna gjorde sig icke besvär den här onsdagen.

För väl inne på upploppsrakan drygade Prince of Lir-sonen ut sitt övertag och bärgade debutsegern i överlägsen stil.

- Princeton Graduate kvalade på ett fint sätt och idag fanns det en del att åka med, sade Andreas Tapia Dalbark, efter sin andra dagsseger.

Caroline Malmborg var så klart helnöjd efter sin fina trippel.

- Det här är en jättefin häst som vi har haft stora förhoppningar på sedan han kom till stallet. Det känns riktigt roligt att han vann på ett så pass övertygande sätt i debuten. Efter det här siktar vi sannolikt på Svealandlöpning, sade Caroline Malmborg om irlandsimporten som ägs av Greenfield Racing.

Princeton Graduate

Gav inte konkurrenterna en chans

Paakame Enki gjorde fullständigt mos av sina konkurrenter i en 2 350 meter lång Järnhandicap. Fredrik Janetzky sände genast fram Susanne Brunius sto till ledningen och sedan var det spel mot ett mål.

Loki (A Berg) gjorde ett litet försök att svara ut Paakame Enki i rusningen in mot första sväng, men tvingades snart ge upp. Över bortre lång fortsatte Paakame Enki att ånga på och när Irish Wells-dottern svängde in på upploppsrakan hade hon ett rejält övertag till de åtta konkurrenterna.

Trots den ambitiösa inledningen visade Paakame Enki inga större tecken på att mattas över de sista 200 meterna och segermarginalen blev många längder före Nyx (P Gråberg).

- Paakame Enki har inte riktigt fått till det på slutet, men idag gör hon det kanonbra. Riktigt kul för Susanne som lägger ner sin tid och själ på den här hästen, sade Fredrik Janetzky.

Detta var Paakame Enkis första seger sedan juni 2019.

- Det har varit nära flera gånger, men nu satt den äntligen, sade en nöjd tränare.

Paakame Enki

En klockren sverigedebut

Dagens tredje raka spetsseger ordnade nyförvärvet Mogsy i en 1 200 meter lång Silverhandicap. Ulrika Holmquist red Henrik Engbloms adept, som vi säkert kommer att få se mer av framöver.

Från box två fick Mogsy en perfekt start och kunde enkelt ta hand om taktpinnen före Stolen Tango (Tapia Dalbark) och Samara Bay (F Janetzky). När Ulrika sedan bad Dandy Man-sonen om lite mer vid upploppets början, drygade han ut sitt övertag för att slutligen säkra karriärens andra seger med fyra övertygande längder före Stonefield Flyer (R Stålhandske).

- En klassig häst som var lugn och fin att rida, konstaterade Ulrika Holmquist.

Den femårige irlandsimporten kom aldrig till start i våras som planerat.

- Tyvärr sparkade han sig själv på ett skenben så vi var tvungna att ge honom en liten paus. Det här är en riktig gentleman. Idag hade han dessutom turen på sin sida med tanke på att banan tycks vara snabbast närmast railen, sade Henrik Engblom, som har fin snurr på stallet just nu.

Mogsy

Äntligen fullträff för Augustus Caesar

Stärkt av segern med Mogsy levererade Ulrika Holmquist i stort sett en repris i sadeln på Augustus Caesar i den följande Silverhandicapen, den här gången över 1 600 meter. Kahlil De Burcas USA-import tog genast hand om ledningen från sitt invändiga spår och släppte ingen över bron.

Augustus Ceasar svarade effektivt ut Dust Devil (P Gråberg) och Jane (Synöve Schou) över de inledande 200 meterna. Speightstown-sonen svängde sedan in på upploppet med ett grepp som han förvaltade på ett utmärkt sätt över de sista 200 meterna.

- En tuff liten häst som gjorde det bra idag. Det var nog rätt att ta upp honom lite i distans, sade Ulrika Holmquist.

Augustus Caesar har svarat för relativt jämna prestationer, men detta var hästen första seger på svensk mark.

- En häst som har gett mig en del huvudbry. Vi trodde att han skulle bli en bra häst till de lite större sprinterloppen för han har mycket fart i sig, sade tränaren om hingsten som ägs av Mariano Commercial Ltd.

Tre längder bakom vinnaren lyckades Dust Devil precis hålla undan för Grimeford Lane (E Nordin) i kampen om andraplatsen.

Augustus Caesar

Hittade invändig lucka

Kahlil De Burca tog sin andra dagsseger med Pretty Pretty Rose i en 1 600 meter lång Järnhandicap. Lärlingen Malva Blademo red den treåriga fuxan, som lyckades betvinga länge ledande Wild Tobacco i de avslutande galoppsprången.

Pretty Pretty Rose fick en fin start, men föll tidigt ner till en tredjeplats när Wild Tobacco (R Stålhandske) resolut tog hand om ledningen före Cimmaron (Tapia Dalbark).

Precis som flera andra hästar den här dagen såg Wild Tobacco ut att ha skaffat sig ett vinnande grepp vid upploppets början. Men Pretty Pretty Rose hade en del spurtkrut sparat.

Över de sista 200 meterna lyckades Hallucinate-dottern ta sig förbi invändigt om ledaren för att bärga sin andra raka viktoria med ett huvud.

Malva Blademo gjorde comeback i sadeln efter en skada som hon ådrog sig tidigare i somras.

- Det känns riktigt bra att vara tillbaka i sadeln. Jag blev lite orolig att spåret skulle stängas på upploppet, men så hittade jag lyckan och då var det bara att ta den, sade Malva.

Pretty Pretty Rose ägs av Mariano Commercial Ltd och är uppfödd i Sverige av Anna Frick.

Pretty Pretty Rose

Det var dags för Athena

Ytterligare en i raden av spetsvinnare den här onsdagen var Athena, som länsade undan till en mycket lätt viktoria i en 1 200 meter lång Järnhandicap. Alina Öhgren red det treåriga stoet som tränas av Aase Marie Brown.

Det tog några hundra metrar innan Athena avgjorde spetskampen med snabbstartande Fröken Canasta (DJ Williamson). Men när Wilshire Boulevard-dottern väl kopplat greppet släppte hon ingen över bron. Över de sista 300 meterna drygade stoet bara ut sitt övertag och spräckte segernollan med fem längder tillgodo till Vici (R Stålhandske).

- Athena var som en liten bomb idag. Jag såg ju att många vinnare följd innerrailen i front tidigare idag och det var även mitt mål, sade Alina Öhgren.

Detta var Aase Marie Browns andra seger som tränare.

- Athena har lugnat ner sig i loppen och gjorde det bra i senaste starten. Det kändes som att det var dags idag, sade Aase Marie, som även tog en fin andraplats med Nyx tidigare under dagen.

Athena

Russell visade bättre takter

Per-Anders Gråberg fick göra dagens andra besök i vinnarcirkeln i sadeln på Russell. Swipe-sonen tränas av Patrick Wahl och tävlar i Racemusic HB:s ägarfärger.

Russell tog rygg på ledande Sophie B (W Synöve Schou) i den 2 100 meter långa treårshandicapen. Swipe-sonen liftade sedan med i draget bakom ledaren fram till 300 meter kvar så han lade in en extra växel och övertog kommandot.

Sophie B gjorde ett litet försök att svara, men kunde aldrig hota Russell, som säkrade årets och karriärens andra seger med en dryg längd.

- Jag valde att ta rygg på ledaren och följa railen där banan är snabbare. Sedan gjorde jag till och med ett litet försök att smyga fram invändigt i början av upploppet, men den luckan täpptes till, sade segerjockeyn.

Russell tog en fin seger i vintras, men därefter har framgångarna lyst med sin frånvaro.

- Vi har varit lite besvikna på honom i de senaste starterna. Men idag såg Russell betydligt bättre ut och frågan är om det inte fanns lite krafter sparade också, sade Patrick Wahl om Alvena Gård-uppfödningen.

Russell

Ayman starkast i stallkvartett

En lång tävlingsdag avslutades med Lill Sham Cup för de arabiska fullbloden. Maria Hagman-Eriksson hade fyra av de sex hästarna i fältet och kunde även räkna in de fyra främsta hästarna i mål. Starkast i kvartetten var Ayman med Fredrik Janetzky i stigbyglarna.

Fredrik gav Ayman en lite avvaktande inledning som fyra i ett ganska utdraget fält där Djelano (R Stålhandske) tidigt tog hand om ledningen före stallkamraten Sahm Al Khalediah (U Holmquist).

Men i ingången hade den sjuårige grållen fått upp farten och redan vid upploppets början hade han anslutit till tätgruppen. Djelano gjorde ett tappert försök att svara ut sin stallkompis över de sista 300 meterna, men tvingades till slut kapitulera mot Ayman, som bärgade årets andra seger.

- Jag kände att jag hade mycket häst att åka med. Jag lät de andra göra jobbet i ledningen för att plocka dem till slut, sade Fredrik Janetzky, efter dagens andra seger.

Maria Hagman-Eriksson kunde så klart inte vara mer än nöjd med resultatet.

- Det blev som jag trodde på förhand. Ayman är en långdistansare och avgjorde till slut. Men Djelano bjöd på bra motstånd och alla mina hästar var ganska samlade. Nu siktar vi på Cup-dagen, sade tränaren och ägaren.

Ayman

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Dayverson Barros 0458.jpg
Dayverson Barros 0458.jpg

Han har vunnit Derbyt i Macao, ridit på the White Turf i St Moritz och jobbat i både USA och England. På sin resa världen över har han skaffat sig ovärderliga kontakter och massor med rutin. Nu är den 35-årige brasilianaren tillbaka i Sverige och satsar på en jockeykarriär med Malmö som bas. Och han presenterade på ett snyggt sätt när han vann Svenskt Kriterium på Sir Diamond och Jockeyklubbens avelslöpning på Scarlett inom loppet av en halvtimme. Läs mer

wilson-5-top
wilson-5-top

På söndag rids årets sista galoppdag i Skåne. Därefter återstår det endast två tävlingsdagar på Bro Park innan galoppsäsongen 2024 är till ända. Läs mer

Måndagen den 18 november inför vi en ny rutin för utskick av anmälningslistor och preliminära startlistor.

Som tidigare meddelats har vi haft problem med våra utskick av listor, vilket beror på uppdaterade policys hos Microsoft.

För att lösa detta kommer vi nu att testa att använda samma verktyg som vi använder för nyhetsbrev. Vår förhoppning är att detta inte bara ska åtgärda problemen utan också förbättra upplevelsen för alla mottagare.

Det första mejlet med den nya lösningen kommer att skickas strax efter kl. 10.00 på måndag.

Anmälan till listan

  • Svenska och danska licensinnehavare är redan inkluderade i utskickslistan.
  • Alla övriga intresserade behöver anmäla sig via anmälningsformuläret.

Viktig information

  • Observera att mejlet kan hamna i skräpposten eller i flikar som "Övrigt" eller "Kampanjer" beroende på din mejlklient.
  • Har du anmält dig till listan men inte fått något mejl senast kl. 10.30 på måndag? Kontakta oss på sport@svenskgalopp.se.

Vi hoppas att den nya lösningen kommer att fungera smidigt och ser fram emot att höra din feedback!