Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Två Grand National i år för Helena Andersson

11 juni 2015

I den tredje delen i artikelserien om svenskar som arbetar med galopphästar utomlands möter vi Helena Andersson. För henne ligger hindersporten varmt om hjärtat och hon varvar arbete i galoppstall på Irland med att vara amatörtränare i Sverige. I år har hon starthäst i Svenskt Grand National. Dessutom har hon hunnit med att åka med en häst till Grand National i Aintree.

helena andersson
Helena Andersson på Jim Cullotys gård i County Cork, Irland.
Foto: Amie Karlsson

 

Som född och uppvuxen i Karlstad är galoppsporten kanske inte det mest självklara valet, men visst finns det galopphästar i Värmland också. Det insåg Helena Andersson som trettonåring, då hon fick kontakt med amatörtränaren Lillian Frick i Karlstad och började rida lite i hennes stall. Därefter följde praktik hos Michaal Kahn på Täby Galopp på ett skollov, och ett stort intresse för galoppsporten var fött.

- Efter gymnasiet ville jag åka utomlands, så jag och några kompisar bestämde oss för att åka till Irland. Via en internetsida hittade jag ett jobb i ett galoppstall i County Cork, som jag sökte och fick.

Jobbet var hos tränaren Jim Culloty, mest känd för att ha ridit den legendariska hinderhästen Best Mate till tre segrar i Cheltenham Gold Cup.

Egentligen hade Helena bara tänkt vara på Irland i några månader, men det blev betydligt längre än så. Helena, som nu är 28 år, konstaterar att det var nästan tio år sedan som hon åkte till Irland för att jobba för första gången. Under de här åren har hon varvat arbete hos några olika tränare på Irland med studier och arbete i Sverige. Helena har också hunnit med att jobba ett år i Newmarket i England. Där fick hon hästen Force Group, som nu står hemma i stallet i Värmland.

 

Vinnare i Cheltenham

 force group
Helena träningshoppar Force Group som startar i Familjen Perssons Minneslöpning på lördag. Foto: Lenitha Adolfsson

Utifrån sina erfarenheter kan Helena jämföra olika länder och tränare, och hon konstaterar att det är stallen i County Cork som gjort mest intryck.
- Vad jag verkligen gillar med hinderstallen på Irland är att det är en helt annan miljö, jämfört med många andra ställen. De har egna träningsbanor ute på landet. Hästarna är ofta sommarlediga och får gå ut i stora gräshagar och bara vara häst i några månader.

- Jim [Culloty] är en jättebra tränare att jobba för. För honom kommer hästens välfärd först, något som jag verkligen gillar.

De senaste säsongerna har Helena arbetat hos Culloty igen. Stallet har rönt stora framgångar och speciellt minnesvärt är de hade två vinnare under Cheltenhamfestivalen förra året.

- En häst jag ridit hela säsongen, Spring Heeled, vann Kim Muir Challenge Cup. Dagen därpå segrade en annan häst från vårt stall, Lord Winermere, i Cheltenham Gold Cup.
I år startade de båda Cheltenham-vinnarna i det engelska Grand National och Helena fick chansen att åka med hästarna till Aintree.

- Det var riktigt häftigt att vara där. Det är ett enormt stort intresse från publik och media. Samtidigt är det en stor press. Man är orolig för att något ska hända dagarna innan loppet.

 

Siktar på Svenskt Grand National

 dream keeper
Dream Keeper, som startar i Grand National på lördag,  vinner på Täby.
Foto: Stefan Olsson.

Något som Helena har fått med sig från Irland är intresset för hindersport. Att hon hamnade i ett hinderstall från början var bara en slump. Helena hade aldrig ridit hinderhästar innan, men hon berättar att det gick snabbt att vänja sig. Nu har hon själv två hinderhästar hemma i stallet i Edsvalla utanför Karlstad. Under de senaste två åren har Helena nämligen tillbringat vintrarna på Irland och somrarna i Sverige. Det har gjort det möjligt att kombinera jobbet på Irland med att ha amatörtränarlicens i Sverige och starta sina hästar i Skandinavien under sommarhalvåret. I stallet har Helena förutom Force Group även den elvaåriga valacken Dream Keeper. Båda startar härnäst på Strömsholm den 13 juni: Dream Keeper i Svenskt Grand National och Force Group i Familjen Perssons Minneslöpning.

Att ha en starthäst i Svenskt Grand National ska bli riktigt roligt, berättar Helena.

-Dream Keeper är i fin form. Motståndet är tufft, och det kan vara en nackdel för oss att det här är det första löpet i år för honom i år. Men han är i bra kondition och är väldigt glad och alert. Jockeyn Colin Bolger kommer från Irland för att rida honom och jag tror att han kommer passa Dream Keeper bra.

 

Kan vara tufft i början

Helena säger att hon absolut kan rekommendera andra hästintresserade ungdomar att åka utomlands och jobba med galopp.

- Ge det en ordentlig chans. Det kan vara tufft de första veckorna. Ha i baktanke innan du åker att det inte kommer vara som hemma, och försök vara öppen för att lära dig nya saker.

Samtidigt betonar Helena att det är viktigt att inte stå ut med vad som helst, och att söka sig någon annan stans om man inte trivs.

- På Irland finns många hästjobb och dåligt med ryttare. Sök jobb, åk dit, testa ett tag. Passar det inte, så kan du alltid hitta jobb i ett annat stall.

Amie Karlsson

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer