Foto: Okänd (bild från Solna stads bildarkiv)
Solb_U 1988 76_8

Tramontana (Albert Klimscha) vinner Stockholms Stora Pris före Lyrhanga (Bruno Nilsson) på Ulriksdals kapplöpningsbana.

Ulriksdal uppmärksammas i dagarna två: "Vi kan vara stolta över vår historia"

25 oktober 2024 21:41

Den här helgen blir speciell för historieintresserade galoppentusiaster när Ulriksdals kapplöpningsbana hedras genom två arrangemang. På söndag avgörs den årliga Ulriksdals Minneslöpning på Bro Park, och på lördagen invigs en miniutställning på Överjärva gård i Solna. Tillsammans skapar de en tvådagars påminnelse om banan som var Stockholms hem för kapplöpning mellan 1919 och 1960.

Galopprofilen och författaren Björn Eklund, som tillhör den krympande skara som faktiskt upplevde kapplöpningarna på Ulriksdal, minns sin första upplevelse av banan med stor värme.

– Jag var bara nio år när jag såg mina första lopp på Ulriksdal. Det var juni 1952, och jag och min pappa reste från Lund till Stockholm på semester i tio dagar. Vi lyckades pricka in tre tävlingsdagar på Ulriksdal. Jag minns speciellt att en häst startade alla tre dagar – och vann samtliga!

– Jag kan fortfarande se banan framför mig. Det var en spännande bana, den satte verkligen pris på ridkonsten. Det gällde att komma in rätt i varje kurva, minns Björn Eklund.

Foto: Stefan Uppström
björn_eklund

Björn Eklund vid ett bokbord på Täby Galopps sista tävlingsdag år 2016.

Utställning invigs på lördag

Ulriksdals kapplöpningsbana lades ner 1960, samma år som den nya banan Täby Galopp slog upp portarna.

– Galoppen var under kraftig framgång på den här tiden. Men området skulle utvecklas och arrendet för marken skulle inte förnyas, så därför byggdes en ny bana i Täby, berättar Björn Eklund.

I morgon, lördagen den 26 oktober, invigs en miniutställning i Hästskostallet på Överjärva gård, beläget ett stenkast från platsen där galoppbanan i Ulriksdal tidigare låg.

Klockan 13.00 hålls ett samtal mellan Björn Eklund och Cecilia Wallman, intendent på Överjärva gård, om galoppbanans historia och dess betydelse.

– De ringde mig i våras och hade hittat gamla bilder från kapplöpningstiden, men med bristfälliga noteringar om vad bilderna föreställde. Jag har samarbetat med Cecilia Wallman för att sätta in henne i sammanhangen, berättar Björn Eklund.

Genom utställningen och samtalet får besökarna ta del av berättelser om några av de mest framstående hästarna och jockeyerna som satte sina avtryck på den svenska galopphistorien.

Samtalet följs av boksignering och försäljning av Björn Eklunds historiska roman Det bruna bandet, som utspelar sig i galoppens värld.

Foto: Okänd (bild från Solna stads bildarkiv)
Solb_2020 02_07

Hästskostallet är nästan en historia i sig. Det ritades av arkitekten Cyrillus Johansson 1932. Detta stall har huserat några av Sveriges mest framstående tränare och efter nedläggningen av tävlingsbanan flyttades stallet till sin nuvarande plats, strax norr om det gamla tävlingsområdet.

Galopptävlingar på söndag

På söndag, den 26 oktober, fortsätter den historiska hyllningen med Ulriksdals Minneslöpning på Bro Park, ett lopp som årligen hedrar minnet av banan.

Som traditionen bjuder kommer Ulriksdalsgaloppens Vänner att dela ut priset till vinnaren. Denna informella sammanslutning består av personer som någon gång besökt Ulriksdals tävlingar, en skara som tyvärr blir allt mindre med tiden.

Samma dag avgörs även listedlöpningen Songline Classic, namngiven efter 90-talets stora svenska galoppstjärna Songline.

Även under tävlingarna på Bro Park kommer besökarna att ha möjlighet att fördjupa sig i galoppsportens värld genom litteraturen. Vid bokbord i läktarbyggnaden finns det möjlighet att köpa Nadja Bellanders och Helena Manséns romaner om galoppsporten, och träffa författarna. Dessutom kommer Björn Zachrissons memoarer samt Björn Eklunds och Kurt Graafs historiska verk att finnas till försäljning.

Ett arv att vårda

Få personer vet så mycket om galoppsportens historia som Björn Eklund gör. När han reflekterar över galoppsportens utveckling under åren, betonar han vikten av att värna om det arv som galoppsporten byggt upp. En dröm ett gemensamt galoppmuseum och ett galoppbibliotek för att samla och bevara denna historia. Men det handlar också om att fortsätta arbeta, och inte minst samarbeta, för att stärka sporten.

– Vi kan vara väldigt stolta över vår svenska galopphistoria, den går långt bak i tiden, tillbaka till 1800-talet. Vi har ridit ut många problem, kriser och stormar tillsammans. Vi måste vara rädda om det här arvet, inte hålla på och bråka utan samarbeta för att bevara vår sport, avslutar Björn Eklund.

Läs mer om utställningen på Överjärva gårds webbsida

All information om söndagens tävlingar hittar du i kalendariet

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Falkor DSC_8940 copy
Falkor DSC_8940 copy

Årets sista Listed-uppgörelse, Songline Classic, avgjordes på Bro Park under söndagen, och det blev den svenskfödda valacken Falkor som tog hem segern. Läs mer

Veckosvepet 43 top
Veckosvepet 43 top

Höstsäsongen pågår för fullt. Den här veckan tävlas på flera håll runt om i Skandinavien. På onsdag är tvååringarna i blickfånget på Jägersro. Sedan avslutar Bro Park veckan med ett fullmatat program där Songline Classic - årets sista Listed-lopp - är sportslig topp. Läs mer

Skärmbild 2024-10-22 113235
Skärmbild 2024-10-22 113235

Vi kallar honom Jägersroprofil och det med all rätt efter alla år på stallbacken som ryttare och tränare. Där är nog ingen som inte ler när de möter Hans-Inge Larsen. Han har ägnat hela livet åt galoppsporten och verkar inte ångra en enda sekund. Läs mer