Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ung Galopp i Skåne fostrar nya ryttare

1 juli 2013

I dagar av Framtidsspaning har vi spanat lite närmare på ungdomsverksamheten i Skåne, som primärt handhas av amatörtränarna Anna-Maria Andersson och Camilla Lindberg.

Paloma
Ponnygaloppen på Jägersro har visat fin tillväxt de senaste åren.

Anna-Maria Andersson är i grunden hovslagare, ridlärare och hopptränare, och inom galoppen har hon varit verksam som amatörryttare sedan 1996 och dito tränare sedan 1999. På senare år har hon även ridit en hel del hinderlopp. Utbildning och nyrekrytering har hon ägnat mycket tid åt under mer än tio år, ursprungligen i egen regi, och de senaste åren har hon även knutits till Svensk Galopps ungdomssatsning.

Camilla Lindberg har arbetat hos Hans-Inge Larsen och Bodil Hallencreutz, men det senaste året har hon mest varit mammaledig med sonen Simon, nu 13 månader. Hon har gått licenskursen för amatörtränare och kommer att ta ut sin licens under 2012. Camilla har jobbat med ungdomar och ponnygalopp under 3 års tid; först för Svensk Galopp, sedan för Ung Jägersro och i samarbete med den lokala ridskolan Malmö Civila Ryttarcenter (MCR).

Träningstävling varje månad

Anna-Maria har sin bas i Munka-Ljungby utanför Ängelholm och där tränar hon sin egen galopphäst Troo Lies, men framför allt en stor mängd elever varje år.

–Camilla och jag hjälps åt när vi arrangerar licenskurser och dagridläger, och Lars Göransson och Anna-Karin Liljedahl på Bornslätt i Klippan sponsrar oss genom att låta oss rida på deras bana, som är en tusenmeters gräsbana.

–Anna-Karin tar också en massa fina foton i samband med våra aktiviteter, och dessa bilder läggs sedan ut på Facebook, vilket är mycket uppskattat.

–Vi arrangerar träningstävlingar varje månad under säsong, och har ca 20 deltagare per gång, blandat ponnyer och stora hästar. Våra licenskurser och dagridläger har fokus på att deltagarna lär sig mer om storhästgaloppen, samtidigt som ungdomarna ska ha kul och träna sits och ridning.

Skulle behöva elevhästar

–Vi har många mycket duktiga ryttare som har en långsam ponny, eller ingen ponny alls, utan får låna olika hästar. Då kanske de inte vinner träningstävlingarna, men de lägger en grund för hur ridningen går till och ofta lär man sig ju mer på en häst som kräver lite mer ridning.

–Eller som Gisela Jardby brukar påpeka när hon föreläser på licenskurserna - det är kanske den som rider en långsam eller svårriden ponny som senare blir den bästa jockeyn! Men trots detta skulle det vara bra om vi kunde få tillgång till några rejäla och trygga elevponnyer, vilket skulle göra att fler vågade prova på.

–Träningsmöjligheter finns dessutom hos mig i Ängelholm, där även terränghinder finns att tillgå, och min förhoppning är att hitta en egen gård och kunna bygga bra träningshinder för hinderhästar. Givetvis också några minihäckar för blivande hinderjockeys från ponnysidan, så de kan börja tidigt med att hoppa på låga höjder.

Samarbete med ridskolan

Camilla har sin hästverksamhet knuten till Hans-Inge Larsen på Jägersro, där två av hennes delägda hästar finns i träning och där hon har börjat jobba lite smått igen. Men hon håller även galopplektioner med ridskolan MCR:s hästar.

–JTG hade tidigare fyra hästar uppstallade på ridskolan som var till för elevbruk, men tyvärr beslöt man att sälja dessa förra sommaren. Lyckligtvis tyckte man på ridskolan att verksamheten var viktig nog för att man skulle vilja fortsätta med den ändå, så nu rider galoppeleverna på skolhästar, varav en är en arab och en annan en connemarakorsning som är ganska pigg på att galoppera.

–På sommarhalvåret håller vi till på galoppbanan, men på vintern blir det ridhus eller ridvolt med sitsträning, eller så rider vi turer på området.

Uppvisningar viktiga

 

Camilla är också ofta på turné med Jägersros svar på Plastic Wonder.

–När det är någon stor mässa eller ett stort evenemang så är det bra att man finns på plats och visar upp galoppen. Nästa helg ska jag till Flyinge med ett gäng A- och B-ponnyekipage för att visa upp ponnygalopp.

Uppvisningslopp brukar man ha även på Falsterbo, Blommeröd och Ribbersborg, i samband med den internationella fälttävlan där.

–När vi var på "Ribban" förra året hade jag en jockeyklädd ponnyryttare som visade galoppridning på den mekaniska hästen och det blev ett TV-inslag av det, så där fick vi lite reklam.

Andra aktiviteter som Anna-Maria och Camilla arrangerar är kostnadsfria ridklubbsbesök med prova-på-lektion och filmvisning. Strävan inför säsongen 2012 blir nu att öka antalet starter i de "riktiga" ponnyloppen och även att öka antalet avsuttna aktiviteter.

–Att ungdomarna träffas under avspända former på till exempel grillkvällar är bra för sammanhållningen och främjar stämningen på tävlingsdagarna, så vi ska göra ett försök att få bättre fart på ungdomsteamet här nere, summerar Camilla.

Nadja Bellander

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Svepet 17-25 TOPP
Svepet 17-25 TOPP

Nu är det full rulle på galoppbanorna runt om i Skandinavien. Jägersro inleder veckan med lunchtävlingar och därefter är det säsongsstart på Övrevoll. Klampenborg bjuder in till fina storlopp på lördag och till dessert blir det söndagsgalopp på Bro Park. Läs mer

Epsilon Pegasi
Epsilon Pegasi

Det blir en kamp mot klockan. Tränare Francisco Castro såg Epsilon Pegasi som sitt stora hopp inför Svenskt Derby. Nu handlar det istället om han kan vara med eller inte. En muskelbristning efter en olycka för två månader sedan kan stoppa drömmen. Läs mer

Mendel's Rock
Mendel's Rock

Ibland blir det inte som man tänkt. Roy Arne Kvisla, framgångsrik tränare på Bro Park, hade tänkt att Mendel’s Rock skulle årsdebutera under morgondagens söndagstävlingar på hemmabanan, men så blir det inte. Ett litet, förargligt, tramp på hoven gör att han får vänta någon vecka med som årsdebut. Läs mer