Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
i-6hV85VQ-XL Från SM på Strömsholm 2022

SM-dagen på Strömsholm blev en makalös fin uppvisning av ponnygaloppsporten inför en stor publik. Kungen var också på plats. Ellie Vång och Shanbally TomThumb (innerst) knep guldet efter en otroligt spännande match mot Astiz Inez och Jonna Eriksson.

Ungdomsåret 2022: Nytt internationellt samarbete, spännande aktiviteter och en fortsatt stark ponnysport

14 januari 2023 14:48

Ännu ett år fyllt av roliga och stimulerande händelser och aktiviteter är till ända och när vi summerar året så har Cecilia Gråberg, ansvarig för ungdomsverksamheten inom Svensk Galopp, bland annat kunnat se en ny europeisk organisation födas, en ponnygaloppsäsong utan pandemirestriktioner och en fortsatt satsning på lärlingarna.

Svensk Ponnygalopp rivstartade i januari...

DUS (Distriktets Ungdomssektion) Skåne finns till för alla barn och ungdomar i Skåne och arrangerade sin Ungdomsdag på Flyinge i januari. Svensk Ponnygalopp var där och visade upp sporten. Det blev en lyckad dag och det blir deltagande även 2023.

...och sedan bara fortsatte det under året

Även om själva ponnygaloppsäsongen inte hade sina första tävlingar förrän i april så var det förstås full fart på träningen och annat som behöver tänkas på och förberedas, både för ponnyer, hästar och ryttare. I mars var det både utbildningsdag och kickoff med prisutdelningar. Det ordnades också med licenskurser på våra banor i mars och april.

Svensk Ponnygalopp var väldigt aktiva under året och fanns på plats när Falsterbo Horse Show och Jönköping Horse Show avgjordes. Det är bland annat på sådana platser man verkligen kan se en stor nyfikenhet och vilket stort intresse som ändå ofta finns latent hos många människor för galoppsporten, inte minst hos barn- och ungdomar. Plastic Wonder, den mekaniska hästen med okänd härstamning, är förstås en riktig publikmagnet och det blev ett bidrag om 12 000 kronor till Barncancerfonden efter insatserna på Elmia i Jönköping.

– Hampus Bergström, Fredrik Janetzky och Annie Lundbäck, som har gjort praktik hos oss och går galoppinriktningen på Realgymnasiet, var med i Jönköping, berättar Cecilia Gråberg.

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
i-vV67fLz-XL Per Skoglund och Clara Dhakal Gärdet 6 juni 2022

Per Skoglund intervjuar Clara Dhakal som precis har vunnit Jockeyklubbens Nationaldagscup ombord på Danstorps Manolito.

Ponnygaloppen visade upp sig på många andra platser också under 2022. På Gärdet var det publikfest när Nationaldagsgaloppen avhölls den 6 juni och två lopp för kategori A reds.

– Vilka riviga lopp i publikens smak det blev alltså, berättade en uppspelt referent i David Crona efteråt.

Det arrangerades också ett ponnygalopp under den spektakulära och lyckade tävlingsdagen "Hästarnas Mästare" på Jägersro Galopp den 31 juli samt på Stockholm Cup-dagen på Bro Park den 18 september. Officiella lopp reds också när Bålsta IK fyllde 40 år. Det var ett mycket lyckat samarrangemang med många fler aktiviteter än löpning och ridning.

Ponnygaloppen var med när Sundbyholm arrangerade familjeinriktade Djurens Dag och Bondens Marknad den 29 juli samt på Bålsta Ridklubbs 10-årsjubileum den 3 september. Det var uppskattade event där publiken också kunde få broschyrer om Svensk Ponnygalopp samt vara med i tävlingen “Gissa vikten på galoppsadeln” och på Sundbyholmstravet visades även upp ponnygalopp med sju kategori A-ponnyer från Stall Lilla Rörby.

Dagen innan Göteborgs Stora Pris-dagen på Göteborg Galopp var ett engagerat gäng, däribland en mycket känd ponny, på plats på Åbytravet när de hade sin största dag för året (Åby Stora Pris-dagen). Det var mycket bra reklam för galoppen i allmänhet och ponnygaloppen i synnerhet.

Galoppinriktning på Realgymnasiet och nya amatörryttare

Vi har tidigare, bland annat i förra årets krönika, berättat om Annie Lundbäck som går på Realgymnasiet och satsar på galoppinriktningen. Skolan fortsätter sin satsning och Annie Lundbäck har under året prövat på att rida lopp som amatörryttare. Det steget har glädjande nog också Stina Östlund, Engla Tunmar och Elin Hedman tagit, varav de tre först nämnda tagit sin licens i år. Kvartetten får med beröm godkänt för sina första säsonger och det är så många som skolats i ponnygaloppsporten innan de tar steget in i den "stora galoppen".

– En stor utmaning som jag ser det är att behålla ryttarna mellan 16 och 18 år och behålla våra aktiva år nu när de inte får tävla så mycket längre, säger Cecilia Gråberg.

Under slutet av året har också den spännande artikelserien PONNYGALOPPENS HALL OF FAME startat upp och den är ytterligare ett bevis på betydelsen av en stark- och livskraftig ponnygaloppsport för att hela galoppsporten ska frodas och utvecklas. Än så länge har artiklar om Tobias Hellgren och Alina Öhgren publicerats.

På sidan Gymnasieutbildning kan du läsa mer om utbildningen.

Foto: Anna Millqvist / Svensk Galopp
i-gG5MVx4-XL ponnygaloppuppvisning på Åby 13 augusti

En underbar bild från publikplats på Åbytravet under Åby Stora Pris-dagen. Bättre reklam går ju inte att göra. Känner du igen ponnyn? Jo, det är BW's Spidermann (som också har en egen blogg och många fans).

Fortsatt lärlingssatsning och utbildning av unga ledare

Under 2022 fortsatte satsningen på ta fram unga ledare inom hästsporten och vill man satsa på galoppsporten är det en mycket bra grund att stå på om man blir antagen och genomför ledarskapsutbildningen Hästnäringens Unga Ledare. Utbildningen är även aktuell under 2023.

The JC Org. Lärlingssatsning, som går i John Christensen och Alice Weistes namn, och genomförs av Svensk Galopp har snabbt blivit omtyckt och populär. Sex lärlingar från Danmark och Sverige har varit med under året. Under året lades störst fokus på mental coachning med idrottspsykologen Johan Fallby och teknikträning med några av våra främsta professionella jockeys på den mekaniska galopphästen.

– Jättekul och intressant att få genomföra den här MAC-ubildningen med de duktiga ryttarna som är med i programmet, berättade Johan Fallby.

Även de tre ponnyryttarna Stina Östlund, Elin Hedman och Annie Lundbäck, som nämnts nu tagit steget upp i den "stora galoppen", fick plats i MAC-utbildningen med Johan Fallby. De deltog alltså inte i själva lärlingssatsningen utan enbart i utbildningen med Johan Fallby.

– Vi är så glada att kunna erbjuda galoppsportens framtidslöften en bra mental och stadig grund att stå på, berättade Cecilia Gråberg som är ungdomsansvarig på Svensk Galopp efter årets första aktivitet.

Många tävlingar och lopp under ponnygaloppsäsongen

Säsongen drog i gång redan den 10 april och avslutades den 20 november så den var både lång och innehållsrik.

Då det inte fanns några pandemirestriktioner kunde betydligt fler dagar hållas 2022 och hela 24 tävlingsdagar och 91 officiella lopp arrangerades, jämfört med 14 dagar och 58 lopp 2021. 89 ponnyer har under året startat i minst ett lopp. De stora sportsliga höjdpunkterna var förstås SM på Strömsholm i juni och Lag-SM på Bro Park i augusti och Derbydagen på Jägersro Galopp i september, men det fanns också serier som avgjordes under en längre tidsperiod och de lockar ett stort intresse från de aktiva. Det är berikande för sporten att både Triton Cup och Jockeyklubben Cup skapats.

– Lag-SM är alltid en rolig aktivitet och det är kul att tävla i lag i en individuell sport. Det kämpade på tappert hela dagen trots ett ohyggligt väder, kommenterade Cecilia Gråberg tävlingsdagen som slog alla andra i kategorin "värsta väderleken" och fortsätter:

– Det var fantastiskt roligt att se att vår kung, som var där för Grand National, även tog sig tid att vara med på vårt SM och han delade också ut pris ett i lopp.

Ponnygaloppen på Jägersro Galopp har under året haft en så positiv utveckling avseende antal startande ekipage så att två extradagar fick läggas in.

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
i-cDm9tRm-XL Boley Mickey Finn och I J

Boley Mickey Finn och Izabela Jevrem fick en välförtjänt seger i Galoppshopen Derby (kategori C). Prisutdelare var Galoppshopens ägare Markus Hartsmar och jockeyn Martin Rodriguez.

Resor till British Racing School och ponnygaloppläger

De som rider kategori C- och D får åka till anrika British Racing School (BRS) i Newmarket och under året var det faktiskt två resor som gick av stapeln då det första gänget på grund av pandemin inte kom med.

De sex ryttare som reste i april, segrare i Jockeyklubben Cup 2019/2020 var: Manda Olsson, Annie Lundbäck, Stina Östlund, Linnea Östlund, Engla Tunmar och Alva Eriksson.

Fem ryttare fick förmånen att resa till BRS i juli (segrare 2021) och de var: Izabella Jevrem, Stina Östlund, Linnea Östlund, Jenny Tunell och Mikaela Erneholm.

Missa inte att läsa den här artikeln med spännande reseberättelser. De här resorna betyder massor för utvecklingen.

Det var också ponnygaloppläger på Lilla Rörby gård i sedvanlig ordning.

Hälsa och välmående är oerhört viktigt

Det började med en ätstörningsartikel som togs fram av Svensk Travsport. Den ledde till samarbetet HOV (Hälsa och välmående).Bland annat står det så här om detta angelägna projekt:

"För att öka kunskapen om hälsa, välmående och idrottsmiljö inom trav- och galoppsporten i Sverige genomförs nu en oberoende kartläggning av hur situationen kring dessa frågor ser ut. Detta är ett samarbete mellan Svensk Travsport, Svensk Galopp, HNS och ATG tillsammans med dr. Klara Edlund, legitimerad psykolog och forskare med lång erfarenhet av arbete med olika typer av ohälsa och prestationssvårigheter hos idrottsutövare. "

– Vi hoppas att vi får svar från den här studien för att kunna hjälpa våra aktiva i framtiden att må bra, säger Cecilia Gråberg.

Vill man delta i studien och är 15 år och äldre så kan man göra det här.

Ny internationell organisation bildad

2022 bildades European Pony Racing Association (EPRA) där Svensk Ponnygalopp är en av medlemsorganisationerna.

– Jag var och representerade oss i Ungern och där diskuterade vi samarbete och hur vi ska kunna rekrytera nya aktiva. Noterbart är att ponnygaloppen i Sverige är den enda ponnyorganisationen som ligger under ”Jockeyklubben”, det vill säga i vårt fall Svensk Galopp och inom svensk ponnygalopp är vi de enda som samkör reglementet med den stora galoppen. Alla andra länder arbetar under andra ideella organisationsstrukturer, berättar Cecilia Gråberg.

Det första mötet hölls den 11 september i Budapest och det här är lovande för utvecklingen, både nationellt och internationellt.

Sponsorerna betyder mycket för ungdomssatsningen inom sporten

Utan sponsorer så blir det förstås mycket svårare och därför kan man inte nog tacka alla sponsorer, stora som små. Vi vill särskilt tacka Triton, Jockeyklubben, Tapwell, Jan Ohlsson och The JC Organization ApS.

– Det är oerhört viktigt med de här bidragen från våra sponsorer då vi kan utveckla ungdomsverksamheten och förhoppningsvis rekrytera nya till sporten, säger Cecilia Gråberg.

De tre galoppsällskapen som är knutna till de tre permanenta banorna är förstås också mycket betydelsefulla.

– Ungdomssporten tackar också våra tre galoppsällskap som alla stöttar ungdomsverksamheten med stort engagemang och bidrag, avslutar Cecilia Gråberg 2022 års krönika.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8688-X2 Fegentri Junior i vinnarcirkeln
DSC_8688-X2 Fegentri Junior i vinnarcirkeln

Fegentri Junior-serien har kommit för att stanna och förhoppningsvis får Sverige fortsätta att arrangera ett av loppen under året. Loppet reds mellan det femte och sjätte loppet, vilket var idealiskt denna vackra sommarkväll. Publiken var med på noterna och det blev återigen franskt jubel i vinnarcirkeln. Prisutdelare från Fegentri var generalsekreterare Charlotte Rinckenbach och från Jockeyklubben var styrelseledamoten Per Jardetun. Loppet res på en god gräsbana. Läs mer

l3vc,10-X3
l3vc,10-X3

Ännu ett Svensk Mästerskap har avgjorts och vädret var helt perfekt för galopptävlingar. Förra året var det mycket varmt och det var förvisso skönt för många i publiken, men för aktiva så var det här så bra det kunde bli. Banan var i strålande skick och kategoriserades som god. Läs mer

DSC_3770-X3 Secret Ballerina 9 juni
DSC_3770-X3 Secret Ballerina 9 juni

Det var riktigt bra anmält denna sista tävlingsdag innan SM-dagen på Strömsholm och många var ute för att jaga både startpoäng och för att finslipa formen inför årets mest prestigefyllda dag. Det var också Jockeyklubben Cup och det är alltid en dragningsfaktor. Samtliga ponnyer kom också till start – 39 till antalet. Vädret var ostadigt och tävlingsledningen fick hålla koll på åskovädret cirka sex kilometer bort – ja, det kändes nog att det var närmare för många. Sportsligt var det en höjdardag med fina prestationer. Gräsbanan användes under hela tävlingsdagen och bedömdes som lätt för dagen. Läs mer