Ungdomsåret 2024: Stora internationella ryttarframgångar
15 januari 2025 18:59
Ett nytt fint ungdomsår har passerat och man kan konstatera att den svenska galoppsportens barn- och ungdomsverksamhet är både omfångs- och framgångsrik. 2024 blev ett riktigt succéår med en trippel i Fegentriserien och många andra höjdpunkter.
Svenska ryttare är mycket välskolade, både taktiskt och inte minst ridmässigt. Under året så bevisades detta i de olika Fegentriserierna. På seniornivå är det en världscup för amatörryttare och för ponnyryttarna så är det, än så länge, en europeisk serie som startade upp förra året.
– Jag är framförallt nöjd med "Fegentrin". Det var årets höjdpunkt – våra ryttare är fantastiskt bra och det är en underbar upplevelse för de yngre att få rida på banor som till exempel ParisLongchamps och Livorno, säger säger Cecilia Gråberg, ansvarig för ungdomsverksamheten inom Svensk Galopp.
Det är svårt att vara annat än nöjd efter det att de svenska deltagarna bevisat sig i lopp efter lopp i världscupen Fegentri World Championship 2024. Det slutade med tre segrar av tre möjliga, nämligen i dam-, hinder- och juniorserien. Det är det bästa resultatet någonsin.
De före detta ponnyryttarna Elin Hedman och Elliot Öhgren var suveräna och kommer båda från ponnygaloppen, där de också i mån av tid fortfarande ställer upp som funktionärer. Elin vann hela fem lopp i serien Fegentri World Championship for Lady Riders och Elliot vann Fegentri The Gentlemen’s League, serien för hinderryttare. De kan nu båda titulera sig världsmästare.
– Att få representera sitt land i världscupserien Fegentri betyder så mycket för våra ryttare. De vänner och kontakter som ryttarna skapar betyder så mycket och årets resultat är definitivt det bästa vi någonsin haft! säger Anna Öhgren, ordförande i Amatörryttarklubben.
Missa inte att läsa om Elin Hedmans utveckling och väg till toppen.
Svensk totalseger i Fegentri Junior
Ponnyloppen reds i Frankrike, Sverige, Italien, Belgien och Ungern och i varje lopp deltog en svensk ryttare. Den svenska dagen arrangerades på Bro Park en tisdagskväll i juni och var mycket lyckad.
Att se de svenska ponnyryttarna rida internationella lopp är en fröjd för ögat och de är alla stora förebilder, både på- och utanför banan. Fegentri Junior har definitivt kommit för att stanna och bidrar till ovärderliga erfarenheter för de som får äran att representera sitt land.
En tidig start på året
Det blev sedvanligt en tidig start på ungdomsåret 2024 då Svensk Ponnygalopp återigen visade upp sig på DUS (Distriktets Ungdomssektion) Skåne under sin populära Ungdomsdag på Flyinge Kungsgård den 14 januari. Det reds ett uppvisningslopp och den mekaniska galopphästen Plastic Wonder var förstås med.
Under januari arrangerade paret Jessica och Padraig Long, vars betydelse för ungdomssporten är ovärderlig, en utbildningsdag hemma hos dem på Stall Rancho i Svedala, Skåne. 19 barn- och ungdomar plus föräldrar kom för att vara med och det var en mycket värdefull dag.
Den 23 mars arrangerades en utbildningsdag på Stall Lilla Rörby Gård i Vallentuna för både de som ville prova-på och för mer rutinerade barn och ungdomar. Bernita Hedman instruerade bland annat på Plastic Wonder hur man står i jockeysits. Två olika kurser erbjöds – en mer avancerad ridlektion för aktiva ryttare inom ponnygaloppen och en mer lekfull lektion för den som ville prova för första gången.
– 35 ponnyryttare, varav 18 var nya, deltog och de kom sedan och gick licenskurs på Bro Park – det var en fantastisk dag, berättar en nöjd Cecilia Gråberg.
Vårens ankomst startade upp säsongen på allvar
Jägersro Galopp var först ut med sin kickoff- och utbildningsdag inför säsongen den 16 mars, följd av Bro Parks den 7 april. Göteborg Galopp höll sin kickoff och första träning för året den 20 april.
Det var lyckade och intressanta dagar, som var späckade med bland annat prisutdelningar för 2023 års champions, nyheter, föreläsningar och de betyder mycket för att förbereda både ryttare och ponnyer för säsongen.
Dessa tillfällen är väldigt betydelsefulla och bidrar också till en härlig sammanhållning.
En hektisk ponnygaloppsäsong
Den 21 april var det så dags för årspremiär och den hölls i år på Bro Park. Säsongen bestod av 24 tävlingsdagar och 104 lopp.
Det var ett ponnygaloppår fyllt av spännande upplevelser och det engagemang som alla inom sporten visar upp, tävlingsdag efter tävlingsdag, är stimulerande för Svensk Ponnygalopp att se.
Säsongens höjdpunkter var i vanlig ordning många, bland andra Nationaldagsgaloppen på Gärdet inför tiotusentals åskådare.
– Jag slutar aldrig att förundras över denna tävlingsdag med så fina och välridna ponnygalopplopp som den månghövdade publiken bjuds på, säger referenten David Crona.
SM-dagen på Strömsholm arrangerades den 15 juni och vilka lopp det blev. Denna populära utflyktsdag rids i ett landskap så vackert att det kan liknas med att resa in i ett vykort och vädergudarna var på gott humör.
Förutom att vädret var vackert så var banan i ett väldigt fint skick och de yttre förhållandena var perfekta.
De populära SM-vinnarna var Sara Jensén Löfgren ombord på Well's Dia Psalma (kategori D), Natalie Salas Lindskog med Afrodite (kategori C), Ida Lindersson Hagberg ombord på EricaLittleCaitlyn (kategori B) samt Noah Ahlberg tillsammans med Trix W (kategori A). Alla firade under året mycket stora framgångar på sina snabba och vältränade ponnyer. Det spännande Consolation-loppet för kategori A vanns av Roxsy under Nova Henningsson.
Säsongen fortsatte i hög fart och andra stora höjdpunkter var förstås "derbydagen" och loppet på den populära Hästarnas Mästare-dagen på Jägersro Galopp, Tapwell Stockholm Cup och Lag-SM på Bro Park, men också många av loppen på Göteborg Galopp med sin suveräna, välskötta gräsbana och entusiastiska arrangörer.
Just Lag-SM är en tävlingsdag som verkligen engagerar hela ponnygaloppsporten och denna dag är något alldeles extra i kalendern.
– Lag SM samlade fler lag än någonsin i år, konstaterar Cecilia Gråberg.
Att det blev ett rekordår vill inte säga lite det med tanke på tidigare upplagor.
– Denna dag måste sägas är en av mina stora favoriter att kommentera och att få vara konferencier under prisutdelningen är en stor ära, säger David Crona.
Sommarläger och roliga upplevelser på travet
Under sommaruppehållet så är det många barn som vill vara med på sommarlägret på Göteborg Galopp. Under ledning av Charlotta Ericsson, Susanne Sivrup-Rosenqvist och Michelle Rosenqvist så bjöds alla deltagare på fullmatade och intensiva dagar. Att lägret är populärt visar deltagarantalet på – hela 25 barn och ungdomar deltog. De fick alla njuta av Marie Jevrems matlagning och avslutades med ett Pay & Race.
Apropå detta populära och lekfulla sätt att tävla för de som kanske bara vill prova på sporten så hölls fler lopp, bland annat på Jägersro Galopp i maj.
– Det är superroligt att arrangera de här träningstävlingarna, där intresserade får testa på hur det är att rida ponnygalopp, berättar Mimmi Jarl, ungdomsansvarig på Jägersro Galopp. Totalt 17 ekipage var med i det loppet - allt från kategori A-ponny till stora hästar.
Under sommaren så var det också dags för pristagarna i 2023 års Jockeyklubben Cup att få sin belöning. Det var under året sju tävlingar och vinnaren i kategori A och B vann en träningshelg i Sverige och i kategori C och D en träningshelg på British Racing School (BRS) i Storbritannien.
Träningslägret i Sverige hölls på Lilla Rörby Gård och där var Nora Lundbäck, Isolde Karlsson, Noah Ahlberg och Svea Lindersson Hagberg. Helgen avslutades på Bro Park.
– Det har varit roligt att vara på denna kurs. Jag har fått lära mig att rida med bättre teknik och hur man kan träna för att bli en bättre jockey, berättar Isolde Karlsson.
På "BRS" var Liam Ahlberg, Amanda Söderman, Sara Jensén Löfgren och Izabella Jevrem.
– Det har återigen vart en otrolig upplevelse att få vara i England och British Racing School!! hälsar Izabella Jevrem som har varit där förut. Faktum är att hon är unik med att ha segrat i Jockeyklubben Cup hela fyra gånger...i en följd (2021-2024)!
Att få besöka travbanor och göra PR för galoppen är chanser som inte får missas. Under påskhelgen så arrangerades Hästens Dag på Vaggeryds travbana utanför Jönköping där ambassadörerna Susanne Sivrup Rosenqvist och Charlotta Eriksson från Göteborg Galopp såg till att många nya red träningslopp och fick en introduktion till ponnygaloppen.
Svensk Ponnygalopp var också återigen på Sundbyholm, Eskilstuna, när familjedagen "Sundbyholmsdagen" arrangerades fredagen den 26 juli. Hanna Selinus, Anna Öhgren och Cecilia Gråberg var på plats och det var förstås också....Plastic Wonder!
Sju ekipage taggade kategori A-ekipage red Sundbyholm Cup över 250 meter och bättre PR för galoppsporten är svår att göra. Vann gjorde rutinerade Inna Smedberg med Nordanå Broder Tuck, men det var tajt mot Olivia Cederroth och Dimitra.
Ett fullmatat ungdomsår
2024 var förstås ett år som bjöd på många händelser, lopp, utbildningar och aktiviteter av alla de slag. Till exempel bjöd Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) in till en kostnadsfri ungdomskonferens på Kärsögården, Drottningsholm för alla mellan 15-26 år som är aktiva inom någon av hästnäringens sport- eller avelsorganisationer. Fokuset låg på "ungt engagemang".
Under oktober hölls en utbildningsdag på Bro Park som blev en succé, inte minst för den gedigna mediaträningen och ryttarutbildningen.
–Utbildningsdagen på Bro Park såg amatörer, lärlingar och ponnyryttare på plats där Jessica Ortiz Bergström höll i mediaträningen och Jose Lopera i ryttarutbildningen, säger Cecilia Gråberg.
Ledarskapsutbildningen Hästnäringens Unga Ledare (HUL) startade under mars månad och beskrivs i korta ordalag så här:
"HUL är en gemensam plattform för de unga inom hästnäringens organisationer som vill ta steget vidare mot organisationernas ledning. Utbildningen ger möjlighet till personlig utveckling för deltagaren och ett nätverk med andra unga inom hästnäringen. Kunskapen om andra organisationer är viktigt för ett väl fungerade nätverk och ökar förståelsen för gemensamma frågor inom hästnäringen." På HNS hemsida kan man läsa mer om kursdatum och innehåll.
Galoppens första representant i Hästnäringens Unga Ledare var Mimmi Jarl, som är anställd på Svensk Galopp sedan 2019. I den informativa artikeln Möt Mimmi Jarl - en engagerad ung ledare i galoppsporten, kan man läsa mer om hur HUL hjälpt henne komma framåt i sin karriär inom galoppsporten. Under 2024 har Michelle Rosenquist och Tova Geremyr genomfört utbildningen.
Ytterligare ett exempel på utbildningsinsatser är det mycket viktiga arbetet med hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten. Under december så bjöd Svensk Travsport och Svensk Galopp in till en gratis digital föreläsning med Ångestpodden. För galoppens del så riktade den sig till alla aktiva, både inom den stora galoppen och ponnygaloppen, men också speciellt till föräldrar med barn i tonåren. Föreläsningen handlade om att vara ung vuxen i Sveriges hårda sociala klimat och om samtiden vi lever i idag. Frågor om vad psykisk ohälsa och "livets skavigheter" är egentligen avhandlades, där Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg genom egna erfarenheter berättade om hur det är att plötsligt drabbas av psykisk ohälsa, men också om hur det är att stå bredvid som anhörig eller vän.
Sponsorernas betydelse för verksamheten
Det finns flera mycket trogna sponsorer som år efter år gör stor skillnad för verksamhet. Det finns också många funktionärer som betyder jättemycket.
– Att vi lyckas så bra med vår ungdomsverksamhet är tack vare att vi har Jockeyklubben, Triton och Tapwell som kontinuerligt har givit bidrag till vår verksamhet. Vi har även många andra sponsorer som bidrar vissa tävlingsdagar, till exempel våra tre sällskap som alltid ställer upp för ungdomsverksamheten, berättar Cecilia Gråberg och fortsätter:
– Jag måste också framhålla alla våra duktiga funktionärer – inte minst Jessica och Padraig Long samt Jose Lopera för deras stora engagemang i våra ryttare. Överlag är jag nöjd med året och vi visar fortfarande bra siffror. Ungdomssporten står fortfarande stark, avslutar Cecilia Gråberg.
2024 års krönika avrundas med två hedersomnämnanden; under året så valdes Susanne Sivrup-Rosenqvist och Angelica Berg in i Ponnygaloppens Hall Of Fame.