Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Uppfödare, ägare och tränare diskuterade köp av häst

2 juli 2013

I söndags kväll bjöd Stockholms Galoppsällskap in sina medlemmar samt delägare i Riksgaloppen till ett litet seminarium inför åringsauktionen på Täby Galopp om knappt två veckor. Uppfödare, tränare och presumtiva köpare träffades under en dryg timme för att diskutera köp av häst.

SeminariumIvan Sjöberg på Rävdansens Stuteri var en av de uppfödare som berättade lite om sin verksamhet i söndags kväll.

Efter att Svensk Galopps VD Klas Lundgren och Leif Wretman hälsat alla välkomna fick tre av regionens största uppfödare; Bo Helander, Sonja Olsson och Ivan Sjöberg berätta lite om sina verksamheter. Tillsammans har trion en mycket lång och gedigen erfarenhet av fullblodsuppfödning och hingsthållning. Många storloppsvinnare har sett dagens ljus på deras stuterier de senaste årtiondena.

De tre uppfödarna bedriver sina verksamheter på relativt stora markarealer runt Mälardalen. Alla talade mycket om behovet att skapa bra förutsättningar för uppfödning. Det handlar bland annat om att producera eget, kvalitativt foder och ge unghästarna rätt mängd motion och vila. Avelsston importeras regelbundet från de stora galoppländerna och det kan ofta vara bättre att rikta in sig på bra blodslinjer än att lägga för stor vikt vid vad hästarna har presterat på kapplöpningsbanan. För en uppfödare är Derbyt det största som går att vinna.

SGS ordförande Jan Kleerup och Mårten Kask berättade lite om sina erfarenheter av att äga galopphäst.

Att äga häst i konsortieform har blivit mycket populärt de senaste åren. Att dela såväl kostnader, glädje och motgångar med flera ger ofta en extra dimension till ägandet. Sveriges skattelagstiftning är förhållandevis förmånlig för hästägare. Momsen är i stort sett alltid avdragsgill och alla som till exempel har ett eget aktiebolag kan normalt kvitta eventuella förluster mot vinster i den ordinarie verksamheten.

Jämfört med många andra sporter tar galoppen hand om sina ägare och välkomnar nya kunder. Detta är något som kommer att bli allt viktigare för att sporten ska behålla sin position i framtiden. Betydelsefullt är även att ägarna känner sig välkomna och uppmärksammade i de stall där de sätter sina hästar i tränig. Ur ett hästägarperspektiv är det inte avgörande om hästen är uppfödd i Sverige eller utomlands så länge kvaliteten är tillräckligt hög. Det nya systemet med en extra hästägarpremie på 40 procent av insprungna pengar gör det emellertid extra förmånligt att äga en svenskuppfödd häst.

Inbjudna till den mer formella delen av seminariet var även Täbys två proffstränare Patrick Wahl och Tommy Gustafsson.

Båda har huvudsakligen svenskuppfödda hästar i sina stall. Patrick och Tommy betonade bland annat att de som tränare försöker bygga upp en bra kontakt med landets uppfödare. Det betyder att de ofta vet en hel del om åringarna när de går in i auktionsringen.

Derbyt är det största en tränare kan vinna, men sedan loppet öppnades för importer har de svenskuppfödda hästarna haft svårt att hävda sig. Det har varit lite motigt för landets uppfödare de senaste åren och svensk avel har inte riktigt lyckats nå upp i den klass där den förtjänar att vara.

Senare på kvällen var det allmänt mingel i restaurangen på Täby Galopp. Då fick även fler av landets proffstränare och uppfödare chansen att presentera sina verksamheter och diskutera eventuella inköp av åringar den 13 oktober.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Ticksterbiljett
Ticksterbiljett

Du som har en aktiv roll i galoppsporten eller är medlem i ett galoppsällskap eller Jockeyklubben kan nu ladda ner eller beställa ett kostnadsfritt årskort. Årskortet ger innehavaren fri entré till samtliga tävlingsdagar under året. Läs mer

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.