Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Välbesökta hingstvisningar på Sextorp och Tranberga

1 juli 2013

Förra helgen var det hingstvisning på Sextorps Slott och Tranberga Gård i Skåne, där hingsthållarna Christer Schildt och Eva CS Pettersson hade arbetat fram ett samarrangemang för att besökarna skulle få se så många hingstar som möjligt på en och samma dag.

Layman
Lungstorp Gårds nyförvärv Layman var en av flera avelshingstar som visades i Skåne förra helgen.

På Tranberga bjöd man på förmiddagsfika och provsmakning av ost från en lokal leverantör medan man visade Helsinki och Oaxaca, och agenten Lars Kelp berättade om Helsinki och det nya ”Share The Upside”-konceptet.

–Det går ut på att om man förbinder sig att betäcka ett sto 2012 och 2013 (behöver inte vara samma sto) så får man sedan en fri betäckningsrätt för återstoden av hingstens verksamma tid i Skandinavien, berättar Eva CS Pettersson, som hittills har fått ett 20-tal bokningar till Distorted Humour-sonen utöver de egna stona.

–Våra besökare verkade tycka mycket om honom, och även Oaxaca var det roligt att få visa upp, då han numera har betydligt mer hingstkaraktär och ser väldigt trevlig ut.

Oaxaca har tidigare fått tummen upp av Mikael Holmströms metod att bedöma hingstar på exteriören, och numera är han även DNA-testad och har fått höga poäng på sina gener också, så de nio ston han fick i fjol kan visa sig bära på framtida champions.

Värmande soppa

När besökarna åkte vidare till Ljungstorp för att titta på Layman, Nobileo, Swedish Shave och Swing That Cat, vankades det gulaschsoppa och kaffe och andra drycker.

–Vi hade hemlagad soppa till 100 personer och den tog nästan slut, så jag är nöjd med uppslutningen. Folk tycker att det är trevligt att komma ut och träffa likasinnade och prata häst, och det gör stor skillnad att få se en hingst i verkligheten, mot att bara se den på en bild, konstaterar Christer Schildt.

–Layman var ledande förstaårshingst i Frankrike 2010 och ledande 2-årshingst där 2011, och dessutom fyra på stora listan. Jag hade tur som tecknade avtalet med Darley innan dottern Boldogsag vann Grupp 3, annars hade vi nog inte fått hit honom!

–Om hans avkommor i Frankrike fortsätter på inslagen väg så är det ingen utopi att det kommer att gå att sälja de svenskägda avkommorna i Frankrike om man skulle vilja det.

–Layman är en mycket flott hingst och jag är väldigt glad och stolt över att jag har kunnat få honom till Sverige för en säsong, då han ägs av Sheikh Mohammeds Darley Stud. Kontraktet jag har med Darley ger inte utrymme för någon stor ekonomisk vinst för min del, men jag tycker att det är en fantastisk chans att kunna erbjuda svenska stoägare en av de mest meriterade hingstar som vi någonsin har haft här.

–Jag hoppas att han kommer att få runt 50 ston; själv kommer jag att betäcka åtta egna eller delägda ston. Inte minst nu under hingstvisningen var det många besökare som visade intresse för hingsten och även passade på att boka sina ston.

Stuteriets tre andra hingstar, Nobileo, Swedish Shave och Swing That Cat, visades förstås också upp. St Leger-vinnaren och dubble Derbytvåan Nobileo har sin första kull, som räknar dussinet jämnt, på banan i år.

Swedish Shave har som bekant haft fina framgångar med sina avkommor, senast då Puyol vann Auktionslöpningen i november, och har efter en sejour i Frankrike återvänt till Skåne. Derbyvinnaren Swing That Cat fick 15 ston i fjol då han debuterade som avelshingst och det ska bli spännande att se hans avkommor på banan så småningom.

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Mendel's Rock
Mendel's Rock

Ibland blir det inte som man tänkt. Roy Arne Kvisla, framgångsrik tränare på Bro Park, hade tänkt att Mendel’s Rock skulle årsdebutera under morgondagens söndagstävlingar på hemmabanan, men så blir det inte. Ett litet, förargligt, tramp på hoven gör att han får vänta någon vecka med som årsdebut. Läs mer

JockeyklubbensGP
JockeyklubbensGP

På söndag är det dags för årets första tävlingsdag. Inför säsongen har flera förändringar gjorts som påverkar dig som publik och galoppfan. Från nya banprogram och förändrade entrépriser till uppdateringar i tävlingsschemat och nytt klassystem – här är allt du behöver ha koll på inför årets galoppsäsong. Läs mer

Bro Park 9 Juni Jpeg 1-15
Bro Park 9 Juni Jpeg 1-15

Efter en lång vinterdvala är det äntligen dags för galoppen att åter ta plats i rampljuset. Säsongen 2025 bjuder på välkända favoriter, nya inslag och publikfester. Här är höjdpunkterna du redan nu bör markera i kalendern. Läs mer