
Vd-brev: Vi har fullblod men vi behöver in nytt blod
19 mars 2021 15:27
Svensk Galopp vd Lill Gusén Hammar skriver om framtidsfrågor och utmaningar.
Som nytillträdd VD för Svensk Galopp kan jag konstatera att det finns både glädjeämnen och utmaningar att ta tag i för att vi långsiktigt ska kunna bedriva vår sport på det sätt vi önskar.
Förra året fick tyvärr en dyster inramning och kom att handla mycket om Covid-19.
Glädjande var att vi under 2020 hade flera sportsliga höjdpunkter och kunde landa året med ett ekonomiskt överskott. Vi skördade fina framgångar i Dubai innan pandemin slog till och gjorde att vi inte på plats kunde uppleva alla fina prestationer som gjordes, inte minst av våra svenskfödda stjärnor. Jag tycker det är glädjande att vi lyckades genomföra huvuddelen av tävlingsprogram för ponnygaloppen, araberna, fullbloden och hindertävlingarna.
Vi har några stora framtidsfrågor och utmaningar som vi måste lösa för att utveckla svensk galopp på det sätt jag tror vi alla önskar. Gemensamt för dessa frågor är att vi måste hjälpas åt och vi måste samarbeta. Våra nyckelfrågor som jag kommer lägga min kraft på och som jag vill att vi hjälps åt med är:
- Den långsiktiga ekonomin i balans för att kunna utveckla galoppsporten med anläggningar, tävlingar och prispengar. Ekonomin har vi kortsiktigt i balans, genom att kostnaderna är lägre på grund av pandemin och en större utdelning av ATG. Men jag måste konstatera att vi i dagsläget inte har den ekonomi som vi långsiktigt behöver.
- En ny galoppbana i Skåne är en av våra framtidsfrågor och där inväntar vi beslut i fullmäktige.
- Att vända den negativa trenden och öka antalet hästar och hästägare. Vi behöver fler hästar som fyller våra lopp så att vi kan attrahera spelarna. Vi behöver behålla nuvarande och skaffa fler hästägare vilket skapar en marknad för våra uppfödare, att fler tränare kan få tillräckligt många hästar i träning och jockeys och övriga aktiva får möjlighet att utvecklas.
- För att lyckas med våra långsiktiga och strategiska frågor behöver vi varandra och vi behöver hjälpas åt. Tillsammans jobba med att etablera en förstående och hjälpande kultur som präglas av respekt och förståelse. Alla behöver inte tycka lika och ha samma åsikt men vi behöver ha respekt för varandra.
- Hästen och hästvälfärd är också en fråga att kontinuerligt arbeta med. Vi har så otroligt vackra hästar att visa upp som är hjärtat i vår sport och som vi alla är rädda om. Vi ska hjälpa hästen att skapa de bästa förutsättningar för att den ska kunna prestera maximal när det behövs, vilket kräver en stor kunskap kring hästen hos alla aktiva.
Dessa fem frågor rymmer mycket och kräver mycket om vi ska lyckas. Förhoppningsvis kan vi nu se ljuset i tunneln och börja planer och förbereda för det nya normala, dvs det som händer efter pandemin, där vi vill ta hand om våra hästägare och locka nya till galoppen.

Vi kommer inte kunna genomföra våra största evenemang, Nationaldagsgaloppen. Strömsholm kommer troligtvis genomföras utan publik i år, men jag ser fram mot när vi kan göra det som vanligt igen. Dessa folkfester tillsammans med att det att det är 110 000 personer som de senaste året har spelat på galoppen talar om att det finns ett intresse för vår sport. Nu måste vi locka dem att bli hästägare, fortsätta spela och att besöka våra banor.
Vi måste öppna upp för dagens ägare så att de åter kan vara med och se sin häst, göra det enkelt för nya ägare att köpa häst, därigenom behålla befintliga och locka nya ägare till galoppsporten.
Jag vet att det jag skrivit inte är något nytt för er som varit med inom galoppen länge. Skillnaden är att vi kommer försöka att genomföra ett antal planerade aktiviteter kring våra strategiska nyckelfrågor, som också hänger ihop med befintlig verksamhetsplan 2019-2023.