Vi välkomnar fjorton nya amatörtränare till galoppsporten
2 december 2024 15:25
Höstens amatörtränarkurs har varit en lärorik resa för deltagarna, som fått fördjupa sig i allt som krävs för att bli tränare inom galopp. Kursen, som kombinerar digitala föreläsningar och praktiska moment, avslutades nyligen med en intensiv tredagars träff på Bro Park.
Totalt fjorton entusiastiska deltagare samlades för att genomföra sina slutprov och delta i föreläsningar och praktiska övningar.
Hanna Selinus, utbildningsansvarig på Svensk Galopp, är mycket nöjd med höstens kurs och särskilt den avslutande träffen:
– Det är väldigt roligt att få träffa alla deltagare efter en längre digital utbildning. De fysiska träffarna ger så mycket – deltagarna vågar ställa fler frågor, diskussionerna blir djupare och nya kontakter knyts. Det ger energi både till deltagarna och föreläsarna, säger Hanna.
Kursens upplägg har inkluderat en webbaserad del samt nio digitala föreläsningar där ämnen som veterinärmedicin, hovar och benställningar, träningsfysiologi och stallmiljö behandlats.
Under de avslutande tre dagarna på Bro Park fick deltagarna fördjupa sig i praktiska moment, som att dissekera ben och slå på och dra av hästskor.
– Höjdpunkten under träffen är ofta dissektionerna. Det ger deltagarna en tydligare förståelse för hur skador kan förebyggas och behandlas. Att få lära sig ta av skor och slå på tappskor är också en ovärderlig kunskap för blivande tränare, berättar Hanna.
En annan höjdpunkt under träffen var föreläsningen om etologi – läran om hästens beteende – där man diskuterade hästens perspektiv i allt från stallrutiner till träning och tävling.
Kursen, som arrangeras av Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp, lockade deltagare från olika bakgrunder inom hästsporten. Vissa kommer från ridsport och travsport, medan andra har lång erfarenhet inom galoppen. Den breda mixen bidrog till en dynamisk grupp och inspirerande samtal.
Amatörtränarkursen är öppen för alla med intresse för galoppsporten, oavsett om man planerar att söka tränarlicens eller inte. Kursen passar även stallpersonal och andra hästintresserade som vill utveckla sina kunskaper. För att delta krävs dock att man gått introduktionskursen eller har minst ett års erfarenhet från ett galoppstall. För att erhålla licens behöver man även genomföra praktik hos en professionell tränare.
Bland deltagarna på den här kursen har dock intresset för att bli tränare varit stort. Efter att proven är avklarade förväntas de flesta av höstens kursdeltagare ta nästa steg och ansöka om amatörtränarlicens inom galoppen.
– Nästan alla har uttryckt att de planerar att söka licens inom kort, och det är fantastiskt kul att se det stora engagemanget, säger Hanna.
Till våren planeras en ny amatörtränarkurs. Dessutom kommer en introduktionskurs och flera intressanta föreläsningar att arrangeras. Kursdatum publiceras på Svensk Galopps hemsida i januari eller februari, håll utkik i kalendariet.
Vi på Svensk Galopp önskar alla nya amatörtränare varmt välkomna till sporten och ser fram emot att följa dem på tränings- och tävlingsbanorna framöver!