Viktiga insikter om hästvälfärd på Horse Welfare Summit
19 september 2024 11:42
Under två intensiva dagar på Flyinge förra veckan samlades forskare, erfarna hästprofiler och ett stort antal deltagare för att diskutera och utveckla sitt arbete kring hästvälfärd. Representanter från Svensk Galopp var på plats för att träffa andra yrkesverksamma inom hästnäringen och ta del av föreläsningar och clinics.
Hanna Selinus från Svensk Galopp sammanfattar här några reflektioner och punkter som fanns i fokus under dagarna:
- Mental hälsa för hästarna väger allt tyngre i vår värld.
- Vi får ibland påminna oss om vad hästen egentligen är för djur, ett stäppdjur. Det gäller oavsett vilken sport den utövar. Det innebär till exempel att dess foderstat ska vara baserad på grovfoder och att mer än fyra timmar mellan måltider ökar risken för magproblem och stereotypiska beteenden.
- Hästar kommunicerar ständigt men kan vi med handen på hjärtat säga att vi alltid lyssnar? En häst kan anses som ”grinig” eller ”svår” när den egentligen med alla sätt den kan visar att det är något som stör, något som är svårt för den att hantera.
- Om vi inte får ut det svaret vi vill ha från hästen, då är det vi som ställt frågan fel.
- Social Licence to Operate är en fras som används mer och mer frekvent inom hästsporten. Det är ett oskrivet kontrakt mellan samhället och de som utövar en aktivitet, i det här fallet de som använder sig av hästen. Det har inget att göra med lagar och regler utan representerar samhällets acceptans eller gillande. Vi behöver detta godkännande för att kunna fortsätta med vår sport. Hur får vi eller hur fortsätter vi få detta? Detta är något som alla inom de olika hästsporterna ställs inför.
- Vår förståelse för välfärd utvecklas så våra metoder för hur vi tränar våra hästar måste hela tiden utvecklas. Det är gemensamt ansvar för oss alla men i synnerhet för oss som arbetar med hästar i någon form. Vi ska alla säkerställa att vår etik och träningsmetod är baserad på förståelse och respekt. Om vi lyckas med det har vi också större chans att kommunicera vad god hästvälfärd är.
Att i två fullspäckade dagar ha möjlighet att lyssna, diskutera och analysera hästvälfärd gör att man kan ta med sig många insikter i det vidare arbetet. Deltagarna var överens om att denna typ av sammankomst medför positiv energi, inspiration och kunskap.
Nämnas kan också att den svenska galoppsporten togs upp som ett positivt exempel ifråga om förändring. En utländsk föreläsare tog upp det revolutionerande att vi tagit bort spödrivning av häst.
Ni vet att vi har en brevlåda för frågor och funderingar gällande hästvälfärd? Hör gärna av er på hastvalfard@svenskgalopp.se