Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

World Cup-vinnaren blir avelshingst i Sverige

28 juni 2013

Nästa år får svensk fullblodsavel ett fantastiskt tillskott. Dubai World Cup-vinnaren Gloria De Campeao blir avelshingst på Alebäcks Stuteri utanför Lidköping. Gloria De Campeao är en av världens genom tiderna vinstrikaste kapplöpningshästar och har sprungit in över 67 miljoner kronor.

Gloria de campeao
Gloria de Campeao och Stefan Friborg. Foto: Stefan Melander.

Gloria De Campeao ägs av Stefan Friborg. Den svenske affärsmannen driver sedan några år tillbaka en stor avelsverksamhet i Brasilien och äger mer än 200 fullblodshästar runt om i världen.

Gloria De Campeao är Friborgs i särklass framgångsrikaste häst. I mars tidigare i år tog den sjuårige hingsten hem Dubai World Cup (Gr 1), världens högst doterade galopplöpning med ett förstapris på svindlande 45 miljoner kronor.

Gloria De Campeao anländer till Sverige i slutet av december. Betäckningsrätterna kommer att kosta 25 000 kronor, en minst sagt blygsam avgift i sammanhanget.

- Det här är inget jag gör för att tjäna pengar. Som svensk vill jag gärna hjälpa till att utveckla sporten och sätta Sverige på den internationella galoppkartan. Jag hoppas med hela mitt hjärta att detta ska leda till något bra, säger Stefan Friborg.

Gloria de Campeao kommer att verka i Sverige fram till juni månad. Därefter fortsätter han sin avelskarriär i Brasilien.

- Där kommer han att betäcka såväl mina egna som andras ston. Men då blir betäckningsavgiften naturligtvis betydligt högre, säger Friborg.

För travhingsthållaren Peter Björnsson på Alebäcks Stuteri är det extra spännande att ta emot en fullblodshingst av Gloria De Campeaos kaliber.

- För mig som hästälskare och hingsthållare känns det helt fantastiskt att få ett sådant erbjudande. Jag behövde inte fundera många sekunder innan jag bestämde mig, säger Björnsson, som tidigare haft berömda travhingstar som Ideal de Gazeau och Speedy Somolli på sitt stuteri.

Gloria de Campeao blir dock den första fullblodshingsten på Alebäcks Stuteri i Västergötland.

- Jag är visserligen inte någon expert på fullblodsavel. Men jag har bedrivit stuteriversamhet i många år och har både den erfarenhet och de resurser som krävs för att ta emot en hingst som Gloria de Campeao. Min ambition är att göra ett så pass bra jobb att hingsten kommer tillbaka till Sverige för en ny avelssäsong även nästkommande år. Dessutom hoppas jag att det här kan stärka banden mellan trav- och galoppsporten i landet. Det är redan flera travhästägare som visat stort intresse för Gloria de Campeao, fortsätter Björnsson.

Gunnar Werner, VD för Svensk Galopp, är övertygad om att Stefan Friborgs generösa satsning kommer att innebära ett ordentligt lyft för sporten och avelsverksamheten i landet.

- Det här betyder enormt mycket för vår sport och nyheten har redan väckt stor uppmärksamhet internationellt. Vi är oerhört tacksamma för att Stefan Friborg tar det här initiativet. Att han dessutom väljer att ställa Gloria de Campeao hos en av landets största och mest välrenommerade hingsthållare känns extra roligt. Jag är säker på att det kommer att stärka banden mellan trav och galoppsporten, säger Gunnar Werner.

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer