Här kan du läsa om hur du gör för att börja träna och tävla i ponnygalopp. Svensk Galopp anordnar regelbundet träningar och tävlingar i Stockholm, Malmö och Göteborg.
Ponnygalopp är för dig som är mellan 7 och 18 år. Ponnyer av alla raser kan tävla i ponnygalopp, förutom renrasiga fullblod. Ponnyerna indelas i kategori A-D, precis som inom andra hästsporter.
Vi arrangerar regelbundet tävlingar på Bro Park utanför Stockholm, Jägersro Galopp i Malmö och Göteborg Galopp. Dessutom tävlar vi en gång om året på Strömsholm, där SM i ponnygalopp avgörs, och under Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm.
Vi anordnar träningar och träningstävlingar på Bro Park utanför Stockholm, Jägersro Galopp i Malmö och Göteborg Galopp.
För att delta i en träning eller träningstävling behöver du inte ha någon ponnyryttarlicens eller speciell utrustning. Självklart ska du ha en godkänd hjälm och skyddsväst och ponnyn måste ha godkänd vaccination.
Läs mer på sidan om träningar i ponnygalopp.
Vad krävs för att man ska få starta ponnygalopp?
För att tävla i ponnygalopp behöver både ponnyns ryttare och tränare ha en licens. Innan man tävlar måste man ha godkända hästägarfärger och ponnyn måste registreras hos Svensk Galopp.
Vad finns det för tillgängliga utbildningar man kan gå?
Vi arrangerar flera utbildningsdagar med olika innehåll varje år på de olika galoppbanorna men även digitalt. Licenskurs, som du måste gå för att få tävla, kan läsa mer om här.
Hur är klasserna indelade?
Ponnyerna tävlar i storlekskategori men beroende på loppets proposition kan detta skilja sig något.
Är det någon hästras som utmärkt sig särskilt inom ponnygaloppen?
I kategori A utmärker sig shetlandsponnyn, men vi övriga kategorier är det en bred blandning av raser.
Vad är medelåldern på ponnysarna?
Det skiljer från år till år, men ponnyer får tävla från att de är 4 år. Finns ingen övre åldersgräns. Så länge ponnyn är frisk och kry får man tävla.
Upp till vilken ålder får man tävla ponnygalopp?
Man får tävla i ponnygalopp mellan 7-18 års ålder.
Kan man skola om en ponny som används i ridsport till galopp?
Visst kan man det och man kan även kombinera dem. Många tävlar ofta i både galopp och hoppning t.ex.
För att tävla i ponnygalopp behöver du ha en licens. Både ponnyns ryttare och tränare ska ha en licens.
Om du vill börja tävla i ponnygalopp så ska du börja med att gå en ponnylicenskurs samt genomföra en godkänd uppridning.
Ponnyn ska också ha en myndig tränare som ska gå samma kurs. Om tränaren redan har en har haft en galopptränarlicens eller har gått Svensk Galopps amatörtränarkurs är det inte nödvändigt att delta i ponnylicenskursen.
Ansök om licens genom att skicka in blanketterna Ansökan om ryttarlicens eller Ansökan om tränarlicens till Svensk Galopp. Licenserna kostar 250 kronor per år. Om du endast ska rida kategori A så kostar ryttarlicensen 150 kronor.
När du rider ponnygalopp ska du bära en dress i hästägarens färger. En dress kan vara en tröja, jacka eller en traditionell jockeydress. Hästägare ska registrera sin dress hos Svensk Galopp eftersom inte två ägare får ha likadana färger och mönster. När du anmäler hur just din dress ska se ut använder du blanketten Ponnygalopp ägar- och dressregistrering. Där ska du fylla i vilka färger och mönster du vill ha på dressen, ärmarna och mössan. Det är också viktigt att vi vet exakt hur din dress ser ut eftersom speakern som refererar loppen lättare ska kunna känna igen de olika ekipagen. Att registrera en dress kostar 75 kronor i engångskostnad.
Din ponny måste vara registrerad hos Svensk Galopp. Det kostar 250 kronor och gäller hela ponnyns liv. Passar du på att registrera din ponny redan som föl kostar det bara 100 kronor. Att registrera din ponny är enkelt, du skickar in en kopia av ponnyns pass, vaccinationsintyg och mätintyg till oss. Om din ponny inte har något mätintyg så kan vi mäta den. Denna mätning är dock endast giltig inom ponnygaloppen.
Skicka passet och intygen till vår e-post ponnygalopp@svenskgalopp.se eller postadress Svensk Ponnygalopp, Bro Park, Önsta Allé 1, 197 93 Bro.
Om din D-ponny har helt okänd härstamning måste du också skriva under blanketten Registrering av svenskfödd D-ponny med okänd härstamning om att det inte finns någon misstanke om att ponnyn är 100% fullblod. Kategori D med okänd härstamning som importeras efter den 1 april 2019 kan inte registreras i ponnygaloppen.
När ryttaren och tränaren har beviljats licens och hästägarfärgerna och ponnyn är registrerad, så kan du delta i din första tävling. Alla kommande tävlingar finns på sidan tävlingar och resultat.
Lycka till med ditt tävlande och varmt välkommen till ponnygaloppen!
Det finns flera ponnygaloppridskolor där du kan träna och tävla i ponnygalopp på ridskolans ponnyer.
Plats: Angarn, Vallentuna
Kontaktperson: Maud & Bernita Hedman
E-post: maud.hedman@vallnet.se eller bernita@bredband.net
Plats: Vellinge, Skåne
Kontaktperson: Emma Hast
E-post: emma.hast@gmail.com
Hemsida: www.pinkponyclub.se
Instagram: Svensk Ponnygalopp
YouTube: Svensk Ponnygalopp
Facebook: Svensk Ponnygalopp
Du som är intresserad av eller aktiv inom ponnygaloppen får gärna gå med i våra lokala Facebookgrupper. I grupperna finns information om träningar, annonser om utrustning till salu, videos och mycket annat.
Kontakta oss gärna om du har frågor om hur du börjar med ponnygalopp.
Cecilia Gråberg
E-post: cecilia.graberg@svenskgalopp.se
Telefon: 08-466 86 85
Mimmi Jarl
E-post: mimmi.jarl@svenskgalopp.se
Telefon: 040-671 82 23 eller 076-610 53 47
Du kan också nå oss genom vår gemensamma e-postadress ponnygalopp@svenskgalopp.se
Kontakta oss gärna om du har frågor om hur du börjar med ponnygalopp.
Cecilia Gråberg
E-post: cecilia.graberg@svenskgalopp.se
Telefon: 08-466 86 85
Mimmi Jarl
E-post: mimmi.jarl@svenskgalopp.se
Telefon: 040-671 82 23 eller 076-610 53 47
Du kan också nå oss genom vår gemensamma e-postadress ponnygalopp@svenskgalopp.se