Ledvolt Jägersro 2023

2023 års sportstatistik visar på både utmaningar och framsteg

2 februari 2024 10:40

Sportstatistiken för förra året har nu sammanställts. Vid jämförelse med statistik från tidigare år belyser siffrorna flera utmaningar som Svensk Galopp står inför, men den avslöjar också ett välkommet trendbrott i det genomsnittliga antalet hästar per lopp.

Statistiken från 2012 till 2023 visar en blandning av positiva och negativa trender. En av galoppsportens största utmaningar är den fortsatta minskningen av antalet födda föl. Denna utveckling har en direkt påverkan på antalet starthästar, vilket i sin tur har lett till en minskning av antalet starter i de svenska loppen.

Trendbrott i genomsnittliga antalet hästar per lopp

Diagram startande per lopp

En uppmuntrande utveckling är det genomsnittliga antalet hästar per lopp. Att öka detta tal är ett viktigt mål för oss och vår prognos indikerar att vi kommer passera 8,00 under 2024. Ett ökat antal hästar per lopp är essentiellt för att fortsätta vara en attraktiv samarbetspartner till ATG.

Genom att justera antalet lopp har vi lyckats vända den tidigare nedåtgående trenden. Färre lopp innebär att varje lopp fylls upp mer. Förra året nådde vi en genomsnittlig siffra på 7,78 hästar per lopp, vilket är en förbättring jämfört med 2021 och 2022.

Sedan tidigare vet vi att propositioner spelar en mindre roll för antalet starthästar i loppen än vad man kan förvänta sig. Det genomsnittliga antalet starter per häst per år har visat sig vara väldigt konstant, oberoende av ändringar i propositionerna.

Färre hästar, större vinstmöjligheter

När det gäller prispengar har vi haft både ökningar och minskningar under de senaste åren. Den totala prispengapotten är mindre idag än för 10-15 år sedan. Men färre starthästar och ett minskat antal lopp innebär en ökning i prispengarna per lopp, per startande häst och per start. Dessa siffror håller sig starka även när de ställs mot inflationen under motsvarande period. Med andra ord har varje enskild häst nu större chans att ta del av prispengar än vad de hade för några år sedan.

För en djupare inblick i de senaste åren siffror och trender, klicka här för att se den fullständiga statistiken.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top
Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer